RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I dag setter vi minibankrekord

Sist oppdatert:
Lille julaften bruker vi tett opp mot to milliarder kroner på å kjøpe de siste julepresangene. Denne siste dagen før jul drar vi bankkortet som aldri før.

- Vi regner med at nordmenn vil bruke tett opp mot 2 milliarder kroner på lille julaften, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) til TV 2 Nettavisen.

Tror på høy omsetning

I motsetning til i fjor, er det i år to fulle handledager like før julaften. I 2002 falt 23. desember på en mandag, og dermed ble omsetningen spesielt høy den dagen. Derfor er det mulig at salget i år vil spre seg noe utover både mandag og tirsdag.

Hammerstad tror imidlertid at omsetningen vil være høy hele denne siste uken før jul.

Til tross for rekordomsetningen, bruker vi mindre penger enn antatt. I ukene før jul har salget steget med kun to prosent, mot en ventet oppgang på syv prosent. Det har tidligere blitt påpekt at det dårlige været kan være noe av grunnen.

Kort-rekord

Jo mer penger vi bruker, jo mer drar vi bankkortet. Bankenes Betalingssentral (BBS) melder om svært hektisk kortaktivitet nå i førjulstiden.

- Mandag ble det satt ny rekord i korttransaksjoner, det ble registrert hele 115 transaksjoner i sekundet før klokken 14. Og vi regner med at nivået vil være høyt på lille julaften også, sier markedskonsulent Siv Kristiansen i BBS til TV 2 Nettavisen.

3,3 millioner transaksjoner

Kristiansen kan fortelle at de tror på rundt 3,2 millioner transaksjoner 23. desember, omtrent samme antall som dagen før. I fjor betalte vi rundt 1,6 milliarder kroner med kort dagen før dagen, og det kan se ut til at det samme vil skje i år.

Hittil i år har kortbruken økt med 15 prosent, mens den har steget 10 prosent i bare desember.

Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) gjør betalingskort julehandelen tryggere. Mens sjansene for å få tilbake stjålne kontantbeløp er tilnærmet null, kan betalingskort sperres og misbruk avverges med en rask telefon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere