RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I denne «bedriften» er 1.300 syke hver dag

Foto: Johannessen, Sara (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fraværet koster 600 millioner kroner dagen.

I 2012 var i snitt 1300 ansatte i Bergen kommune borte fra jobb hver eneste dag. Det skriver Bergensavisen (BA) onsdag.

Sykefraværet koster Bergen kommune årlig om lag 600 millioner kroner.

Flere syke i 2012
Det er 13.710 årsverk i Bergen kommune. Sammenlignet med de andre storkommunene i landet har Bergen sammen med Tromsø og Trondheim det høyeste sykefraværet (9,5 prosent).

I 2012 var det kun Kristiansand og Bergen som hadde en økning i sykefraværet.

– Det hadde selvfølgelig vært bedre med en nedgang i fraværet, sier leder for HR-avdelingen i Bergen kommune, Bjørg Lædre til BA.

Bergen har som mål å få sykefraværet ned i 7,9 prosent ved utgangen av 2013. For å nå dette målet trengs det en kraftig nedgang. 7,9 prosent er nok ikke realistisk. Bergen er en dermed blant kommunene i landet med høyest sykefravær. Til sammenligning har Stavanger 7,4 prosent og Oslo har 8,3 prosent sykefravær.

– Vi har et tydelig og omfattende fokus på dette, blant annet ved kompetanseheving for ledere, arbeidsmiljøgrupper og verneombud i kommunen, sier Lædre.

Ser positive tegn
Hun peker på at langtidsfraværet går ned.

– Det er også verdt å merke seg at sykefraværet i perioden 2010–2012 har gått ned sammenlignet med perioden 2002–2009. Det viser at vårt arbeid for å øke nærværet i Bergen kommune har gitt resultater, sier hun.

– Dette er skuffende
Arbeiderpartiets gruppeleder, Harald Schjelderup, reagerer på det høye sykefraværet i kommunen.

– Det er åpenbart at byrådets tiltak for å redusere sykefraværet i kommunen ikke har lykkes. Det virker dessverre ikke realistisk å nå målet om 92,1 prosent nærvær i 2013. Det er skuffende, og vi krever at byrådet umiddelbart foreslår nye tiltak for å redusere fraværet, sier Schjelderup til BA og legger til: – Ap i Bergen har flere ganger foreslått høyere grunnbemanning på sykehjem, flere ansatte i barnehagene og videreføring av tiltak rettet mot godt voksne ansatte i hjemmetjenestene som begynner å bli slitne.

Hjemmesykepleien, barnehagene og sykehjemmene er områder der arbeidspresset er stort og bemanningen for lav.

Les hele saken i Bergensavisen (BA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere