RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ikke tøffe nok for Øst-Europa

Norske næringslivsledere er ikke autoritære og maskuline nok til å fungere i Sentral- og Øst-Europa.

Det viser en undersøkelse som er gjennomført ved Norges Handelshøyskole i Bergen, melder NTB.

–Norske ledere er ikke vant til å demonstrere makt. Evnen til å vise makt er en helt vesentlig egenskap for ledere som opererer i Sentral- og Øst-Europa, sier professor Paul Gooderham.

Sammen med Odd Norhaug ved Norges Handelshøyskole i Bergen har han undersøkt utvikling av lederatferd i en rekke europeiske land og konkluderer med at det er store forskjeller i forventningene til lederskap.

Maskulint ideal
Ikke overraskende danner skandinaviske og østeuropeiske ledertradisjoner ytterpunktene.

Mens norske ledere gjerne legger vekt på et harmonisk forhold til ansatte og at beslutninger skal være forankret i organisasjonen, mener Gooderham at en maskulin, autokratisk lederstil fungerer bedre for sentral- og østeuropeiske virksomheter.

Tydelige valg
–En autokratisk sjef føler ikke noe som helst behov for å rådføre seg med ansatte. En slik leder tar individuelle, tydelige valg, uten å skjele til hva ansatte måtte mene. Det kan selvfølgelig hende at han vil be om råd, men da vil det være fordi han vil, ikke fordi han må, understreker han.

Norske ledere har hittil ikke vært flinke nok til å dra nytte av tverrfaglig samarbeid med universiteter og høyskoler i dette spørsmålet. Dansk næringsliv har vært betydelig flinkere, ifølge NHH-professoren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere