RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Indianere vil ha Foss ut av kongefamilien

Sist oppdatert:
Men hva har egentlig en brasiliansk indianerstamme, Per-Kristian Foss og kongefamilien til felles?

Vel, fellesnevneren er oljefondet.

Her er historien:

Ifølge nettavisen Norwatch, Fremtiden i Våre Henders avis med søkelys på norsk næringsliv, har flere brasilianske indianerstammer nå sendt et brev til finansminister Per-Kristian Foss, hvor de ber om at oljefondet selger seg ut av Aracruz - det brasilianske selskapet som kong Haralds svoger, Erling Lorentzen, eier store deler av.

Den 17. mai startet okkupasjonen av de delene av Aracruz’ plantasjeområder i Espirito Santo som opprinnelig tilhørte indianerne. Nå tar de kampen ett steg videre, og henvender seg direkte Aracruz' investorer for å få disse til å selge seg ut av selskapet.

Ifølge Norwatch sendte onsdag de jordløses bevegelse i Espirito Santo på vegne av 24 brasilianske organisasjoner og ni enkeltpersoner, deriblant tre medlemmer av delstatsparlamentet, en sterk oppfordring til den norske finansministeren om å trekke oljefondet ut av Aracruz Celulose.

– Områdene ble på en grunnlovsstridig måte ikke gitt gitt tilbake til indianerne i 1998, da den siste landoppgrensingen fant sted. Det året ble indianerne tvunget til å undertegne en ulovlig kontrakt med Aracruz Celulose, hvor de sa fra seg sine konstitusjonelle rettigheter i bytte for prosjekter, skriver organisasjonene til Per-Kristian Foss.

Oljefondet er i dag inne med 45 millioner kroner i Aracruz Celulose. Investeringene i verdens største produsent av kortfibret cellolose har, ifølge Norwatch gjennomgang av årsrapportene de siste årene, steget sterkt: Fra 7,9 millionner kroner i 2001, via 22,3 milioner kroner i 2003 til 45 millioner i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere