RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Wikicars

Industrien i Japan skrumper

Sist oppdatert:
Japanske fabrikker produserte mindre i januar enn noen gang før.

Japanerne er kjent for å være et flittig folk. Men i januar måtte man tåle en reduksjon i industriproduksjonen med ti prosent, og det er ventet en nedgang på over åtte prosent i februar.

Men i solens land lar man seg ikke knekke av dette. For allerede i mars regner man med at tendensen snur, og at produksjonen vil øke med tre prosent, melder NTB, ifølge Dagens Næringsliv.

Det er kollapsen i bilmarkedet som er hovedårsaken til den store nedgangen. Bilproduksjonen ble nesten halvert i januar – 41 prosent.

Husholdningenes forbruk stupte med 5,9 prosent i januar sammenlignet med samme måned ett år tidligere. Arbeidsledighetene gikk imidlertid uventet noe tilbake, til 4,1 prosent, som følge av at de store barnekullene etter andre verdenskrig er i ferd med å pensjonere seg.

Den japanske økonomien, som er verdens nest største, rammes ekstra hardt av den globale økonomiske krisen fordi store deler av landets inntekter kommer fra eksport. Etter hvert som krisen har spredt seg, har etterspørselen etter japanske biler, TV-apparater og høyteknologiske produkter sunket kraftig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere