RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Industrien ser lysere på framtida

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Den rekordlave renta har foreløpig ikke gitt de helt store gevinstene for norsk industri, men sjefene er i ferd med å få tilbake troen på framtida.

Norsk industri sliter fortsatt i motbakke, til tross for at Norges Bank har kuttet styringsrenta fra 7 til 2,5 prosent det siste året. Ordretilgangen er lav, og industrien melder fortsatt om fall i både produksjonsnivå, kapasitetsutnyttelse og sysselsetting.

Ifølge det siste konjunkturbarometeret fra Statistisk sentralbyrå, var kapasitetsutnyttingen helt nede i 78 prosent i tredje kvartal.

Trøsten er at omslaget kan komme allerede i fjerde kvartal. Norske industriledere er i ferd med å få tilbake troen på framtida, og venter økt ordreinngang og produksjon i løpet av årets tre siste måneder. Industriledernes forventningsindikator er nå tilbake på omtrent samme nivå som gjennomsnittet i perioden 1988 – 2003.

Den samlede indikatoren for industrien er nå positiv for første gang på fem kvartalet. Denne indikatoren er gjennomsnittet av svarene for forventet produksjon, ordrebeholdning og lagerbeholdning av egne produkter, ifølge SSB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere