RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen enighet mellom EU og Norge

Sist oppdatert:
Situasjonen er fortsatt fastlåst mellom EU og Norge i saken om beskyttelsestiltak mot norsk laks. Nå haster det med å komme til enighet.

Tirsdag møttes norske myndigheter og EU-kommisjonen for å diskutere norsk lakseeksport - uten å komme til enighet. Likevel en nyttig gjennomgang, mener Norges EU-ambassadør i Brussel, Bjørn T. Grydeland.

- Det er ingen avklaring, men vi fortsetter dialogen. Vi kommer til å ha ytterligere kontakt med kommisjonen i løpet av de nærmeste dagene, men det er ikke berammet noe nytt møte, sier Grydeland til TV 2 Nettavisen.

Straffetoll
Bakgrunnen for konflikten er at EU har innført beskyttelsestiltak mot norsk laks - tiltak Norge mener det ikke er behov for. I sommer innførte EU en kvote for norsk lakseeksport som gjelder fram til 6. februar neste år.

Går de norske eksportørene ut over kvoten på 164.000 tonn, blir det resterende eksportvolumet belagt med 17 til 18 prosent straffetoll, noe som vil få negative konsekvenser for eksportørene.

- Det er svært viktig å komme til en løsning før kvoten er brukt opp. Vi håper nå på en langsiktig løsning med en varighet på to til fire år. Målet er å unngå at EU går til en antidumpingsak mot Norge, sier Grydeland.

Dumpingundersøkelse
Klarer ikke Norge og EU-kommisjonen å komme til enighet, skisserer Grydeland to mulige alternativer.

- Det er enten fare for at EU innfører permanente beskyttelsestiltak. EU kan også velge å gå videre med en dumpingundersøkelse overfor Norge, noe som er en prosess som tar tid og som vil være negativ for oss, fastslår EU-ambassadøren.

Skottland har levert en dumpinganklage mot Norge, og EU-kommisjonen må innen 23. oktober ta stilling til om det skal gjennomføres en undersøkelse i norske laksebedrifter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere