RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen kontroll med smøring

Sist oppdatert:
Nesten ingen av leverandørene til Vinmonopolet klarer å svare på fire enkle spørsmål om de har smurt polansatte.

TV 2 Nettavisen har kontaktet topplederne for de ni største leverandørene til Vinmonopolet. Alle har fått fire enkle spørsmål om selskapets forhold til de ansatte i Vinmonopolet. Kun to er sikre på at de ikke har brutt reglene.

Det første spørsmålet var:

Har du eller representanter for ditt selskap gitt vareprøver til ansatte i Vinmonopolet i tidsrommet etter første januar 2002?

I de tre neste spørsmålene byttet vi ut ordet «vareprøver» med henholdsvis «gaver», «restaurantmiddag» og «annen form for påskjønnelse».

Hvis svaret på noen av spørsmålene var «ja» ble lederne videre bedt om å redegjøre for når, hvor og til hvem det eventuelt ble gitt vareprøve, gave, restaurantmiddag eller noe annen form for påskjønnelse til.

Kun Eivind K. Schøyen, daglig leder i vinimportøren Allied Domecq Norge og salgssjef for Engelstad Vin og Brennevin, var den eneste som svarte konkret «nei» på samtlige av spørsmålene. Schøyen vil kun uttale seg om selskapet Allied Domecq Norge. Han mener at han ikke kan uttale seg om selskapet der han selv er salgssjef.

Daglig leder for Engelstad Vin og Brennevin, Lars O. Rønning, vil ikke svare på spørsmål angående selskapets forhold til de ansatte i Vinmonopolet. Han vil avvente granskningen til Vin - og brennevinleverandørenes forening. De andre selskapene er også forsiktige i sine svar.

- Ikke riktig av meg
Salgs- og markedsdirektør Christian Brink i Arcus, Vinmonopolets største leverandør, føler seg ikke klar til å gi et sikkert svar.

- Så vidt jeg kan se, har ingen av våre ansatte brutt retningslinjene som gjelder for kontakt til Vinmonopolet. Vi har en meget streng intern justis på dette området. På fredag satt jeg likevel i gang en intern undersøkelse for å være helt sikker, og for å finne klarhet i disse spørsmålene. Frem til resultatene av denne undersøkelsen foreligger, er det ikke riktig av meg å svare konkret på disse spørsmålene, sier Brink.

Han sier videre at han ikke forventer å finne forhold som strider mot retningslinjene.

- Har ikke ressurser
Daglig leder for importøren Haugen-Gruppen AS, Jan E. Jørgensen, ønsker heller ikke å svare konkret på de fire spørsmålene.

- Generelt kan jeg si at vi som selskap ikke benytter de virkemidler som er kommet frem i «Ekjordsaken», sier Jørgensen.

Når TV 2 Nettavisen ber Jørgensen svare konkret på de fire spørsmålene svarer han følgende i en e-post: «For å kvalitetssikre svarene til dine spørsmål må det avsettes tid og ressurser. Dette har vi ikke mulighet til nå, men dersom vi skulle bli kontaktet av Vinmonopolet eller andre som er gitt mandat å undersøke denne type forhold i en systematisk sammenheng, vil vi selvfølgelig måtte sette av tid til å gjøre dette».

Haugen-Gruppen er medlem av Vin - og brennevinleverandørenes forening. Foreningen skal selv gjennomføre en granskning av leverandørenes forhold, og selskapet vil derfor om kort tid måtte sette av de ressurser som kreves for å svare på spørsmålene.

- En øl eller kopp kaffe
Ledelsen i importøren Stenberg & Blom har allerede satt av ressurser for å granske seg selv. Selskapet informer om at de gjennomfører samtaler med alle ansatte og går gjennom bilagene for de 2-3 siste årene.

Daglig leder i selskapet, Hans C. Holst, svarer nei på de tre første spørsmålene. På det fjerde er svaret: «det vi har avdekket er at det kan være snakk om en øl eller kopp kaffe, muligens en matbit etter noen smakinger».

Holst understreker at interngranskningen pågår og at han derfor ikke kan gi noen sikkert svar på noen av spørsmålene.

- Har fulgt reglene
Scandinavian Beverage Group kontrollerer fire av leverandørene til Vinmonopolet. Konsernsjef Dag Fladby sier at de ansatte i selskapene til enhver tid retter seg etter reglene fra Vinmonopolet i tillegg til egne interne regler.

Styreleder Ivar Amundsen i Amundsen AS vil ikke svare på spørsmålene fra TV 2 Nettavisen. Amundsen vil heller vente på granskningen til Vin - og brennevinleverandørenes forening. Han mener det er viktig at selskapene kommer med en samlet fremstilling, og ikke lar media sette premissene for hvordan saken skal granskes.

Nils Ekjord bedyrer at selskapet hans ikke har et mer omfattende forhold til de ansatte i Vinmonopolet enn det som har kommet fram gjennom media de siste dagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere