RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen lånefest tross rekordlav rente

Sist oppdatert:
En rekordlav rente til tross: Det er ingen tegn til at vi lar oss friste til å starte opp en ny lånefest. Ola og Kari har is i magen, og norske bedrifter har den laveste registrerte kredittveksten noensinne.

Kredittveksten øker ikke så mye som ventet blant analytikerne. Både blant landets bedrifter og husholdninger er det tegn til lavere utlånsvekst.

Det fremkommer av Norges Banks kredittindikator som ble lagt fram tirsdag formiddag.

Kredittindikatoren (K2) viste en vekst på 7,5 prosent de seneste 12 månedene frem til utgangen av august. Bedriftenes årlige lånevekst sank fra 2,1 til 1,9 prosent fra juli til august. Dette er det laveste tallet siden Norges Bank begynte målingene i 1996.

Rekordlavt fra bedriftene
- Det reflekterer et veldig lavt investeringsnivå blant norske bedrifter i dag, sier seniorøkonom Marius Lømo i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

- Nedgangen viser tydelig de problemene som næringslivet har hatt og fortsatt har med konjunkturnedgang ute og i Norge, kronestyrking og et gjennomgående høyt kostnadsnivå over mange år, forklarer han videre.

På forhånd var det ventet en vekst på 7,6 prosent, ifølge en undersøkelse foretatt av TDN Finans.

Husholdningene holder seg i ro
Også norske husholdninger holder seg rolige til tross for at renta har falt fra 7,0 til 2,5 prosent siden desember 2002. Tolvmånedersveksten i husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 9,9 prosent ved utgangen av måneden, mot 10,0 prosent ved utgangen av måneden før.

- Utlånsveksten for husholdningene ligger ganske stabilt fra juli-tallene. Det kan være litt tidlig å se utslagene av rentefallet ennå. De siste rentekuttene kom jo ikke før i juni og august, påpeker seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets overfor TV 2 Nettavisen.

Venter press i boligmarkedet
Lømo i Nordea tror at kredittveksten blant husholdningene vil øke gjennom høsten.

- Det ville vært rart hvis ikke det lave rentenivået virker i den retning. Vi forventer mer trykk i boligmarkedet, og en videre økning i boligprisene. Folk vil ta opp større lån, og det vil vises i kredittveksten ut over høsten, sier Lømo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere