RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ingen makroøkonomiske konsekvenser

Sist oppdatert:
Budsjettforliket endrer ikke nevneverdig på det makroøkonomiske bildet i Norge, men DnBNor tror likevel renten vil øke med 0,75 prosentpoeng til neste år.

Om det ikke møtes med skuldertrekk, mister i alle fall ikke norske makroøkonomer nattsøvnen over budsjettforliket. Omtrent som ventet, er kommentarene fra fagmiljøene.

Budsjettpartnerne har funnet inndekning for 4,8 milliarder kroner på de endringene som er gjort, mens 2,2 milliarder kroner i realiteten ikke inndekkes. Offisielt heter det at disse pengene tas fra inneværende år, men i praksis betyr dette at pengene tilføres neste års budsjett.

- Dette er harrypenger, som ikke skaper aktivitet i inneværende år. Men i det store bildet betyr ikke dette så mye. Budsjettforliket endrer ikke vårt syn på norsk økonomi fremover, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor. Han tror budsjettet til neste år uansett vil sprekke, og at dette kommer i tillegg til et allerede sterkt makrobildet. Dermed konkluderer Dørum med renteøkninger i 2005.

- En budsjettsprekk bidrar til et allerede sterkt makrobilde for 2005, og i lys av dette tror vi på rentehevinger til neste år. Vi antar første renteheving vil komme i mai neste år, og at renten ett å frem i tid, vil ligge på 2,5 prosent - mot 1,75 prosent idag, sier Dørum til TV 2 Nettavisen.

Heller ikke Erik Bruce i Nordea tror budsjette som sådann endrer det makroøkonomiske bildet.

- Budsjettforliket er noe mer ekspansivt enn ventet, men jeg tror ikke dette har så store konsekvenser for økonomien sett under ett. Det gis mer til kommunene enn vi regnet med, og det kan bidra til ekstra fart i den norske økonomien. Likevel tror jeg ikke endringene er så store at det er noen grunn til å endre syn på renter og kronekurs, sier makrøkonom Erik Bruce i Nordea.

- Budsjettbalansen svekkes, men likevel ikke nok til at det får store konsekvenser for makroøkonomien. Rentene har ikke endret seg nevneverdig etter at budsjettforliket ble presentert, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere