RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Inkompetent skråsikkerhet»

Sist oppdatert:
Dersom navnet Statens innkrevingssentral ikke stimulerer ditt senter for vellyst, vil du kanskje glede deg over denne juridiske massakren fra byfogd Lars Borge-Andersen.

Knallperlene hagler i kjennelsen, der fogden tar et oppgjør med futen.

Striden står om hvorvidt Statens innkrevingssentral kan benytte en ”scannet” underskrift på en skriftlig begjæring om tvangsfullbyrdelse, eller om underskriften må være skrevet på vanlig måte med penn.

Uten sympati
Statens pengeinnkrevere klager Namsmannen i Oslo inn for Oslo byfogdembete, fordi namsmannen nekter å godkjenne en begjæring uten original underskrift.

Men klageren vinner verken sympati eller gehør hos byfogd Lars Borge-Andersen. I sin kjennelse skriver han:

”¿tonen i henvendelsene fra Statens innkrevingssentral er lagt på et arrogansenivå retten heldigvis sjelden opplever, og som iallfall burde være forbeholdt tilfeller hvor det er atskillig tryggere saklig grunnlag for det. Man bør ikke tro at retten lar seg imponere av inkompetent skråsikkerhet”.

Videre heter det:
”Klagen synes nemlig bare å være basert på den oppfatning at norske lover skal overprøves av Statens innkrevingssentral, og at de ikke gjelder - iallfall ikke for Statens innkrevingssentral - dersom Innkrevingssentralen ikke ser noen grunn til å følge dem. Men nærsagt enhver legmann er bedre opplyst”.

"Hadde det ikke vært noe krav om underskrift, ville det ha vært umulig å kontrollere om begjæringen virkelig var inngitt av noen som (...) var berettiget til å opptre som prosessfullmektig. Man kunne selvfølgelig ha en annen regel for visse grupper av saksøkere, slik som offentlige institusjoner, men alle særregler er av det onde, og i alle fall eksisterer intet slikt unntak", slår dommeren fast.

Klagen avvises kontant - uten å være forelagt saksøkte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere