RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innvandrere er god butikk

Sist oppdatert:
Betaler mer i skatt enn de får i velferdstiltak.

Førstegenerasjons innvandrere gir staten mer inntekter i form av skatt, enn de får av velferdstiltak. Det viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), skriver Aftenposten.

Diskusjonen rundt et innvandrerregnskap har gått varmt for seg i årevis, og tallene har vært etterlyst fra flere hold. Nå er tallene på bordet etter at en arbeidsgruppe fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet ba SSB om å sette seg ned med kuleramma.

De viser at første generasjons innvandrere betalte mer en 17 milliarder kroner i skatt i 2006, av de 60 milliardene de hadde av lønn- og kapitalinntekter. Samtidig ble det utbetalt 11,7 milliarder kroner i velferdsytelser til den samme gruppen. Det innebærer dagpenger, sykepenger, attføring, uførepensjon, overgangsstønad, kontantstøtte, barnetrygd og sosialhjelp.

Samtidig viser tallene at velferdspenger utgjør en betydelig del av inntekten for de mest belastede gruppene. Somaliske innvandrere får 38,9 prosent av inntekten sin fra trygdeutbetalinger, mens de tilsvarende tallene for irakere og marokkanere er henholdsvis 36,4 og 35,3 prosent.

Statistikken viser også at lønn utgjør 83,8 prosent av den samlede inntekten hos innvandrere, mens den for befolkningen som helhet utgjør 88,4 prosent.

For å unngå stigmatisering av enkeltgrupper basert på tall preget av tilfeldige variasjoner, har SSB tradisjonelt vært skeptiske til å bryte slike data ned på enkelte nasjonaliteter.

- Det er alltid et spørsmål om man skal publisere tall for inntekter og velferdsgoder ned på nasjonalitet eller på andre små grupper. Men jeg mener dette tross alt er kunnskap samfunnet trenger for å løse sine oppgaver, sier SSB-forsker Lars Østby til Aftenposten.

Er du overrasket over tallene? Si din mening under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere