RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Investerer på ny i landminer

Sist oppdatert:
Deler av den norske oljeformuen er ifølge Norwatch investert i amerikanske våpenselskaper som deltar i utvikling og produksjon av en ny generasjon antipersonellminer.

Oljefondet har fått nye etiske retningslinjer, men er ifølge Norwatch tungt inne i etisk tvilsomme investeringer. En kvart milliard kroner av den norske oljeformuen skal være investert i tre amerikanske våpenselskaper som utvikler og produserer den nye typen landminer.

- Stemmer disse opplysningene er det en skandale av dimensjoner. Hele det etiske regelverket for Oljefondet skulle ettertrykkelig forhindre at slike ting skjedde. Hvordan det er mulig at det etiske rådet ikke har klart å fange dette opp, fatter jeg ikke. Vi skal umiddelbart skrive til Finansdepartementet om saken. Norge må umiddelbart ut av enhver befatning med landminer, sier SVs Øystein Djupedal ifølge Norwatch.

To amerikanske våpenprogrammer - «Spider» og «Intelligent Munition Systems» - er i ferd med å utvikle og produsere en ny generasjon med landminer, inkludert anti-personell ammunisjon som aktiveres ved berøring av såkalte «targets».

De svenske etikkanalytikerne Ethix anbefaler nå sin belgiske storkunde, BEAMA, om å selge seg ut av tre store amerikanske våpenselskap som tar del i to våpenprogrammene, fordi enhver befatning med landminer strider med belgisk lov, skriver Norwatch på sin nettside .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere