RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alf Ove Hansen (SCANPIX)

Investerte i Tromsdals eventyr

Sist oppdatert:
Politimannen som er siktet for brudd på taushetsplikten, skal ha gått tungt inn i flere av Christer Tromsdals finanseventyr.

Mandag ble Christer Tromsdal varetektsfengslet for to uker siktet for korrupsjon, mens hans kompanjong i politiet er siktet for brudd på taushetsplikten.

Nå viser det seg at deres samarbeid har pågått i mange år. Det skal også ha dreiet seg om flere forhold enn utlevering av hemmelige politidokumenter.

Eiendom og barberhøvler
Flere kilder i finansmiljøet TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, hevder at Tromsdal og politimannen (37) skal ha vært involvert i flere investeringsprosjekter helt tilbake til slutten av 1990-tallet. Blant disse er både eiendomsinvesteringer og det mye omtalte Ruud & Rye-selskapet.

Politiet bekrefter mandag ettermiddag at de to skal ha samarbeidet over et lengre tidsrom, men leder for Spesialenhetens avdeling i Øst-Norge, Johan Martin Welhaven, ønsker ikke å kommentere hvilket samarbeid de to skal ha hatt utover tilgangen på hemmelige dokumenter.

Ble avviklet
Forholdet mellom de to skal ha startet i perioden hvor Christer Tromsdal markedsførte aksjer i det fallerte barberhøvelselskapet Ruud & Rye AS. Selskapet skulle utfordre giganten Gillette, men hele barbereventyret endte med avvikling.

Avviklingen av Ruud & Rye ledet frem til den mye omtalte ABI-saken, som førte Christer Tromsdal i medienes søkelys. Hans selskap Aker Brygge Invest (ABI) ble beskyldt for å ha lurt småsparere inn i barbereventyret på falske premisser. I tilknytning til denne saken ble Tromsdal dømt til seks måneders betinget fengsel og måtte betale en bot på 30.000 kroner.

Avhengighetsforhold
Blant de investorene som kastet penger inn i Ruud & Rye, var - etter det TV 2 Nettavisen får opplyst - den siktede politimannen. Han skal ha tapt store beløp på sine investeringer. Ifølge TV 2 Nettavisens kilder skal det ha vært snakk om så store beløp at 37-åringen hadde kommet i et slags avhengighetsforhold til Tromsdal, og at han derfor har bistått Tromsdal på mange måter, inklusiv overlevering av hemmelig politidokumenter.

- Min klient erkjenner brudd på taushetsplikten. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier politimannens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, til TV 2 Nettavisen.

Han ønsker heller ikke å kommentere hvorvidt hans klient har investert i Tromsdals prosjekter.

I tillegg til investeringen i Ruud & Rye skal politimannen også ha fått med sin far og bror på minst ett eiendomsprosjekt som skal ha vært frontet av Christer Tromsdal.

Politimannen ble pågrepet i en politiaksjon fredag forrige uke. Etter at han i avhør innrømmet å ha hjulpet Tromsdal med tilgang til taushetsbelagte dokumenter, ble han løslatt i helgen. Politiet har også gjennomført flere ransakinger på ulike adresser. Hvorvidt politiet har gjort noen beslag, ønsker Welhaven i Spesialenheten ikke å kommentere.

Selv nekter Tromsdal straffskyld. Han ønsker nå å påkjære fenglingskjennelsen fra mandag.

- Han opplever dette som svært urimelig og galt, sier Tromsdals advokat, Erling Lyngtveit, til TV 2 Nyhetene. Lyngtveit mener varetektsfengslingen er mangelfullt begrunnet.

Kontaktet etter TV 2 Nettavisen-oppslag
Det har i lengre tid vært kjent i mediekretser at Christer Tromsdal har hatt bortimot fri tilgang til hemmelige politidokumenter. I oktober skrev TV 2 Nettavisen at Tromsdal, under rettssaken mot Kjell Inge Røkke som stod tiltalt for å ha smurt en offentlig tjenestemann for å skaffe seg et båtsertifikat, brukte Tromsdal sin politikontakt for å undergrave vitner som ble innkalt.

Under trusler om at rullebladet hans ville bli offentliggjort for media, inntok ett av vitnene i saken vitneboksen. Kort tid senere oppsøkte Tromsdal flere redaksjoner med utskrifter fra politiets interne strafferegister som viste hva vitnet hadde på samvittigheten. TV 2 Nettavisen ble også kontaktet.

Mannen som ble truet, forteller nå at han ble kontaktet av Spesialenheten etter oppslaget hvor det blant annet ble publisert bilde av de hemmelige dokumentene Tromsdal tilbød TV 2 Nettavisen. Hele tre ganger har han vært i avhør og har blant annet blitt spurt om han visste hvor Tromsdal hadde fått dokumentene sine fra.

- Etter saken ble publisert, forstod vel politiet at jeg snakket sant om Tromsdals trusler, sier finansmannen til TV 2 Nettavisen mandag kveld.

Welhaven ønsket mandag kveld ikke å kommentere hvorvidt oppslagene i TV 2 Nettavisen har vært en del av etterforskningen, eller hvorvidt de har avhørt vitnet i etterkant.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere