RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Investor-milliarder leter etter eier

Sist oppdatert:
Private gründere kunne fått ti milliarder kroner fra statens såkorn-fond, men i stedet står pengene ubrukt.

Private oppstartsbedrifter kunne fått hele ti milliarder kroner i egenkapital, dersom Næringsdepartementet gjorde midlene i de ulike såkorn-ordningene mer attraktive, skriver nyhetsbrevet Mandag Morgen.

Venturemiljøet ønsker at betingelsene gjøres mer attraktive, slik at de beste selskapene vil være med. I stedet er bransjen er helt uinteressert, fordi distriktspolitikken råder.

Den såkalte Ryan-milliarden står fortsatt urørt.

- Departementet satte strenge krav til distriktsprofil på de fondene som skulle få midler, og det falt helt gjennom hos private investorer. Men jeg tror faktisk at betingelsene ville vært for dårlige til å vekke interesse, selv om distriktskravet ble strøket, sier Jon Frode Vaksvik i Start-fondet til nyhetsbrevet.

Vaksvik etterlyser en «skjønnhetskonkurranse», der staten velger ut de beste forvalterne.

En annen viktig årsak til den manglende interessen, kan være dårlige resultater av tidligere investeringer. De vellykkede prosjektene tar imidlertid lang tid å realisere.

Historikk viser at hver statlige krone som investeres, utløser mellom fem og seks kroner inn fra øvrige investorer. I alt er det over de tre siste statsbudsjettene satt av over 1,6 milliarder til såkorninvesteringer, noe som kunne utløst en total investering på 10 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere