RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ja til ny uføretrygd

MEGASVINDEL: Oslo-kvinnen rasket til seg 4,5 millioner kroner ved å lyve til NAV, ifølge tiltalen.
MEGASVINDEL: Oslo-kvinnen rasket til seg 4,5 millioner kroner ved å lyve til NAV, ifølge tiltalen. Foto: illustrasjon
Sist oppdatert:
Uføretrygden blir i framtiden på om lag to tredeler av tidligere inntekt – og skal ikke lenger baseres på alderspensjonen som i dag.

Dette er regjeringens hovedgrep for ny uføretrygd. Etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til, fikk arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) onsdag tilslutning til denne modellen fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Regjeringens forslag til ny uføretrygd skal være klar i løpet av våren 2009.

Beregningen av den nye uføretrygden skal frikobles fra alderspensjonen. I stedet skal ytelsen i uføretrygden utgjøre en viss prosentandel av tidligere inntekt.

Uenighet
Regjeringen har ennå ikke konkludert på hvor høy ytelsen skal bli, men den antydes rundt to tredeler av tidligere inntekt. Flertallet i utvalget som har utredet saken foreslår 66 prosent av tidligere inntekt.

Beregninger viser at dette kan gi et par prosent høyere uføretrygd etter skatt enn dagens ordning. Mindretallet i utvalget foreslår derfor at uføre bare skal få 64 prosent av tidligere inntekt.

Utvalget foreslår at man tar utgangspunkt i gjennomsnittsinntekten i de tre beste av de fem siste årene før uføretidspunktet.

Flere av instansene som har uttalt seg i høringsrunden om saken ønsker derimot å beregne uføreytelsen ut fra inntekten i de tre beste av de siste åtte årene.

Holder igjen?
Regjeringen har allerede foreslått at dagens rehabiliteringspenger, attføringspenger og tidsbegrenset uførestønad skal erstattes av en ny ytelse som har fått navnet arbeidsavklaringspenger. Ytelsen her er satt til 66 prosent av tidligere inntekt.

Arbeidsministeren mener det bør diskuteres å sette nivået på uføretrygden lavere enn for arbeidsavklaringspenger. Begrunnelsen er at det vil kunne premiere aktivitet og bidra til at de uføre kan komme seg i jobb. På den annen side er innvendingen at uføretrygden skal kompensere for varig inntektsbortfall.

Unge uføre
På møtet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe var det flere Ap-representanter som uttrykte bekymring for at unge uføre skal komme for svakt ut med det nye systemet.

Utvalget som har utredet saken legger imidlertid til grunn at garantiordningen for unge uføre skal videreføres og at denne gruppen skal få kompensasjon dersom skattereglene endres. Ved årets trygdeoppgjør var det enighet om å heve tilleggspensjonen for unge uføre til 173.500 kroner. Det skal også vurderes om de medisinske vilkårene skal være annerledes for unge uføre enn for øvrige uføretrygdede.

Det er i dag 336.334 nordmenn som mottar ulike former for uførepensjon.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere