RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jakter på flere korrupsjonsbomber

Sist oppdatert:
Statoil-styret må ha ny gjennomgang av alle internasjonale kontrakter. Bakgrunnen er en regeltabbe.

Styret med Jannik Lindbæk i spissen har i forbindelse med et styremøte fredag besluttet å foreta en ny gjennomgang av selskapets internasjonale virksomhet.

Målsetningen er å finne ut om det har vært bruk av uakseptabel påvirkning for å oppnå eller sikre selskapet forretningsvirksomhet internasjonalt. Gjennomgangen kommer i kjølvannet av den famøse Iran-saken.

Kan ikke brukes
Beslutningen om å sette i gang en ny gransking kommer kun måneder etter at revisorselskapet Ernst & Young fikk den samme jobben. Rapporten fra Ernst & Young er levert Statoil, men nå viser det seg at denne ikke kan brukes.

- Dette er en situasjon som har dukket opp som følge av nye reglene som kommer i USA. Reglene tilsier at vi ikke kan bruke en gjennomgang foretatt av selskapets egen revisor. Vi kan i hvert fall ikke legge den frem, sier leder i styrets revisjonskomité, Finn A. Hvistendahl, til TV 2 Nettavisen.

- I tillegg har det blitt klart at SEC ønsker og forventer at vi skal gjøre en mer omfattende vurdering enn den vi hadde lagt opp til, og at de ønsker en gjennomgang av alle avtaler, ikke kun konsulentavtalene, legger han til.

Deloitte & Touche tar jobben
Styret har engasjert revisjonsfirmaet Deloitte & Touche, advokat Jan-Fredrik Wilhelmsen i advokatfirmaet Sørlie Wilhelmsen og advokat Jørgen Stang Heffermehl i firmaet Simonsen Føyen til å utføre dette arbeidet.

Forutsetningen er at den uavhengige gjennomgangen skal etterkomme retningslinjer fra US Securities and Exchange Commission (SEC).

Måtte droppet Ernst & Young
Dermed er granskingsrapporten fra Ernst & Young nærmest ubrukelig for Statoil. Rapporten vil bli overlevert til Deloitte & Touche, men de skal ikke benytte seg av dette materialet.

- Ernst & Young ville ha kompromittert sin posisjon som revisor hvis vi skulle bruke dem som sannhetsvitne. Da måtte vi også ha kuttet alle bånd og droppet dem som selskapets revisor, sier Hvistendahl.

Det er ikke satt en dato for når gjennomgangen fra Deloitte & Touche skal være ferdig. Trolig vil det drøye over nyttår.

- Vi ønsker naturligvis at dette ikke skal ta lang tid, men det er klart at dette er opp til undersøkelsesgruppen å avgjøre. Vi kan ikke legge sterke føringer på prosessen, men uansett tror jeg ikke du skal regne med at dette kun vil ta noen uker, sier Hvistendahl.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere