RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Japan-børsen krakker

Nikkei-indeksen, Tokyo, Japan, børs, aksjer, Nikkei
Nikkei-indeksen, Tokyo, Japan, børs, aksjer, Nikkei Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Sist oppdatert:
Ingen slutt på elendigheten i Japan.

Den verste naturkatastrofen Japan har sett i moderne tid er mer enn investorene takler.

Kort tid etter det kraftigste jordskjelvet Japan har blitt rammet av i morderne tid inntraff fredag var flere analytikere relativt kjapt ute og mente at dette sannsynligvis ville få lite å si for aksjemarkedet.

Men siden da har verdens tredje største økonomi også blitt rammet av en kraftig tsunami, flere hundre kraftige etterskjelv, fare for nedsmeltninger på flere kjernekraftverk, vulkanutbrudd og frykt for nye kraftige skjelv. I tillegg har finansmarkedene i lengre tid hatt fokus på den enorme gjelden vestlige land har klart å opparbeide seg, samt at det har vært opptøyer i Nord-Afrika og Midtøsten.

Det hele medfører at investorene sliter med å finne relativt trygge havner for investeringene sine. En ting er i hvert fall sikkert, og det er at veldig få føler for å plassere pengene sine i Japan mandag morgen.

Mandag morgen norsk tid er Nikkei-indeksen ned med over seks prosent.

Fisler ut
Akkurat som den ordentlige tsunamien svekket seg kraftig, rammer heller ikke børstsunamien andre markeder i særlig grad. På de andre ledende asiatiske børsene svingte det rundt null, mens Sør-Koreas kospi-indeks steg 0,8 prosent.

Oslo Børs starter dagen med et fall på 0,4 prosent. Ellers er de aller fleste markedene i Europa i negativt territorium mandag morgen. I Stockholm startet ned 1 prosent, i Helsinki ned 0,9 prosent og København er ned 0,7 prosent rett etter åpningen.

To onder
Så langt er det anslått at naturkatastrofene vil koste forsikringsselskapene opp til 35 milliarder dollar, men det kan fort vise seg å bli mye mer. I tillegg til hva disse må hoste opp vil oppbyggingen av områdene også koste Japan enorme summer.

Det har blitt signalisert av de politiske lederne at deler av gjenoppbygningen kan bli dekket gjennom økte skatter. Et annet alternativ som er foreslått er at landet låner mer penger.

Begge alternativene kommer imidlertid med problemstillinger.

Dersom Japan øker skattene øker faren for at forbruket vil dale, noe som vil svekke veksten etter finanskrisen. Problemet knyttet til utstedelse av obligasjoner er at landet allerede er det industrialiserte landet i verden med desidert størst statsgjeld, godt over 200 prosent av BNP.

I motsetning til de andre vestlige gjeldsbergene har imidlertid Japan i all hovedsak nasjonale kreditorer. Men det spørs om en situasjon som det Japan nå opplever frister disse til å låne landet mer penger.

Stuper
Flere av de største selskapene slaktes på nyhetene.

Årsaken er problemene og usikkerheten knyttet til landets atomkraftverk. 30 prosent av Japans energi kommer fra atomkraft, hvor flere befinner seg i store problemer. Så langt er det meldt at Japan har et kraftunderskudd på ti prosent, noe både Sør-Korea og Kina har sagt at vil bidra til å løse gjennom økt eksport.

Men fram til energikapasiteten er tilbake har det blitt varslet at landet vil gjennomføre energisparetiltak. Blant annet vil regioner og bydeler få kuttet strømmen i perioder. I tillegg har flere av landets største produksjonsselskaper sagt at de både stenger for enkeltdager og kutter ned, noe mange investorer liker dårlig.

Spesielt ille rammes de store bilprodusentene.

Flere av disse har meldt at de holder de nasjonale fabrikkene stengt mandag, men det ligger nok i kortene at det kan atskillig lengre tid før de får full kapasitet.

Toyota Motor og Honda stuper begge med hele ti prosent, mens Nissan dundrer ned med 13 prosent.

Av de andre store eksportørene blir verdien på giganten Sony kuttet med 12 prosent.

De japanske myndighetene har for øvrig meldt at såkalt shorting, spekulasjon på at et verdipapir skal falle i pris, kan bli midlertidig totalforbudt. I tillegg har landets sentralbank varslet at de vil spytte inn unormalt store summer for å stabilisere valuta- og finansmarkedene.

Her kan du følge børsene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere