RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jim Wolden snakker ut

Sist oppdatert:
SPANIA (TV 2 Nettavisen): Fra sitt skjulested i Spania snakker den mediesky T5PC-gründeren Jim Wolden (31) for første gang ut til TV 2 Nettavisen. Les alt om visjonene og hvorfor det gikk så galt.

TV 2 Nettavisen møter T5PC-grunnleggeren Jim Aleksander Wolden i Spania hvor han har tilbragt de siste dagene sammen med familien.

- Jeg er bekymret for familien og ønsker ikke at det skal komme ut hvor i landet vi er, sier Wolden. Han forteller at han har fått en rekke trusler etter T5PC-konkursen. Også fremmende menn har møtt opp på døren til familiemedlemmer hjemme i Norge.

Om noen få dager reiser han, etter avtale med Økokrim, hjem til Norge for å bli avhørt.

- Jeg har ingenting å skjule, sier Jim Wolden, og vil forklare alt til Økokrim.

Han er siktet for medvirkning til grovt underslag i T5PC, og i går ble det kjent at han også er siktet for grovt underslag og investorbedrageri i forbindelse med et T5PC-aksjesalg.

Tapte alt
Wolden mener han er helt uskyldig, og tar ikke ansvar for at T5PC ble en skandale, men han innrømmer å ha tjent store penger på selskapet. Et selskap over 70.000 nordmenn kjøpte aksjer i. Nesten alle tapte sparepengene sine.

- Det var jeg som hadde ideen til selskapet. Jeg mener fremdeles at grunntanken bak T5PC er den beste som finnes, sier mannen som har tjent mest penger på skandaleselskapet, til TV 2 Nettavisen.

Wolden hevder at alle pengene han har tjent i T5PC er på salg av aksjer, også de 15,7 millioner kronene styret regnskapsførte som rene utbetalinger. Selv anslår gründeren at han tjente rundt 20 millioner kroner etter skatt på T5PC-eventyret.

- Men nå har jeg tapt alt. Da styret ville ha meg ut, ble jeg lovet svært mye penger for aksjene jeg hadde igjen i T5PC. Med bakgrunn i dette gjorde jeg mange investeringer. Men pengene kom aldri og investeringene mine gikk tapt, forteller Wolden.

- Nå sitter jeg kun igjen et med et hus på Eidsvoll og noen hundre tusen i banken. Jeg må få meg en jobb for å klare utgiftene. Jeg har ikke nok penger til å betale fordringene mine engang, sier han og forsikrer at han ikke har gjemt bort penger på utenlandske konti.

Ideen
- Det hele startet med en revolusjonerende idé. Etter å ha grublet litt på egenhånd, kontaktet jeg Chim Kjølner, forteller Wolden. Sammen hentet de to inn Andreas Grøstad, som hjalp dem med å planlegge hvordan selskapet skulle utvikles.

Wolden forteller at konseptet i utgangspunktet var at man skulle kombinere vanlige medlemmer og aksjeeiere. At de som selv solgte produkter, skulle eie selskapet. Og aksjonærene skulle kunne kjøpe og selge aksjer gjennom et meglerfirma.

- Noe lignende var aldri blitt gjort før og flere personer tente raskt på konseptet. Etter kort tid ble Åge Rege, Arne Johan Longva, Tord Haugli og Derek Broughton hentet inn for å være med på oppstarten, sier 31-åringen.

- Pengene vi fikk inn skulle investeres i fast eiendom. Det ville være med på å gi trygghet og en økonomisk base. Deretter skulle vi begynne å bruke ressurser på å utvikle selskapet. Vi skulle drive mye med selvrealisering, som seminarer og selgerseminarer, forteller han.

Planen var ifølge gründeren å få til et salgsnettverk som ville overgå alt man hadde sett innen nettverksbransjen. Slik ble det ikke.

Fryktet Woldens rykte
Nettverksideen ble unnfanget i februar 2003 med etablering i Dominica. Den opprinnelige ideen var å ha selskapet registrert i et skatteparadis for å slippe å betale moms og arbeidsgiveravgift. 12. mai 2003 begynte salget av medlemskap.

- Det meste av ansvaret ble nå gitt til Longva, Rege og Haugli, sier Wolden.

Samme sommer velger de tre lederne å flytte selskapet, via England, hjem til Norge.

- Mot min vilje, sier Wolden.

Nå ble også Jørn Tagge hyret inn som styreformann og Pål Roppen kom inn som daglig leder. Store vekkelsesmøter og vervekampanjer med ledergruppen G16, gjorde at medlemstallene steg til himmels sommeren 2003.

- Det var omtrent da jeg fikk en telefon fra Åge (Rege, red.anm) som sa: «Jim, nå er du ute av selskapet». De ville ikke at jeg skulle jobbe mer med selskapet fordi jeg skulle inn og sone en åtte år gammel dom, forteller Wolden.

Etter dette ble også Chim Kjølner og Andreas Grøstad presset ut, ifølge Wolden.

- De visste ingenting
- Det nye styret snudde opp ned på tingene. De visste jo ingenting om nettverksselskap. De mente til og med at de ikke trengte medlemmene fordi selskapet hadde store nok verdier i teleselskapet og andre investeringer. Vi ser jo hva som skjedde med dem, sier Wolden.

Han mener også at ledelsen ikke var særlig opptatt av å få aksjehandelen opp å gå.

Etter en stund i Spania kom Wolden tilbake til Oslo for å få innblikk i hvordan selskapet gikk. Han oppdaget med en gang den enorme pengebruken. Derfor tok Wolden på seg å bygge opp flere T5PC-nettverk i utlandet, uten at det hjalp.

- Jeg tror det styret så hvor det bar og ønsket seg bare vekk. Derfor trakk det gamle styret seg, men det var for sent. Resten av historien vet vi, sier Wolden til TV 2 Nettavisen.

Bandidos krevde betaling
Ett av medlemmene som kjøpte seg inn i T5PC på en av Woldens Danmarks-turer, var Hells Angels. Da det begynte å se mørkt ut i sommer, troppet flere HA-medlemmer opp på T5PCs kontorer for å kreve pengene tilbake.

- Historien om at jeg hentet inn Bandidos for å gå imellom er ikke riktig fremstilt i media. Det var Bandidos selv som kom inn. De mente å ha dokumentasjon for at jeg hadde blitt lurt av det gamle styret og sa de ville finne ut av hva som hadde skjedd. I motytelse ville de ha sin andel av det jeg tjente på dette, sier Wolden til TV 2 Nettavisen.

Han hevder de også tok på seg å gå mellom danske HA og han selv.

- De ville beskytte sin investering, for å si det slik, sier gründeren.

Knipen med danske Hells Angels ble ifølge Wolden raskt løst ved at han betalte tilbake det MC-klubben hadde gitt for aksjene hans tidligere.

- Hva skjedde med Bandidos?

- De klarte selvsagt ikke få finne noen bevis på at jeg hadde blitt lurt. De ba om penger, og vi fant en løsning på det, sier Wolden som hevder han ikke har noe kontakt med Bandidos i dag.

Redde etter trusler
Bare fem dager etter å ha sluppet ut fra soning i Kongsvinger fengsel dro Wolden til Spania sammen med en kamerat. Samboeren og hennes fire sønner, to av dem Woldens, kom etter.

- Det har vært helt forferdelig for dem. Særlig for de eldste guttene, sier 31-åringen.

Wolden ønsker ikke at TV 2 Nettavisen skal skrive hvor i Spania de oppholder seg, men understreker at de ikke er på flukt eller gjemmer seg for noen. Han innrømmer likevel at både han og familien er redde og bekymret.

- Men vi vet ikke om truslene som er fremsett er reelle. Så av hensyn til familien vil jeg helst at oppholdsstedet vårt forblir hemmelig, sier Wolden.

Samboerens tante skal ha blitt oppringt en rekke ganger. To velkledde norske menn har også trappet opp på tantens trapp og spurt etter Wolden.

- Jeg er bekymret for familien min. Men jeg tror at de truslene som er fremsatt skyldes feil informasjon fordi min historie ikke har kommet frem. Så frem til sannheten kommer frem, så kommer jeg nok til å være forsiktig, sier småbarnsfaren.

- Ikke dårlig samvittighet
Det er en av hovedgrunnene til at T5PC-gründeren har bestemt seg for å reise hjem. Han vil gi sin historie til Økokrim.

- Jeg har ikke dårlig samvittighet, men synes selvsagt det er forferdelig leit at det ble sånn. Når det gjelder siktelsene mot meg, så regner jeg med at de blir frafalt etter avhøret. Jeg har aldri hatt noe med styringen av T5PC å gjøre. Jeg har kun eid aksjer og solgt disse. Det har jeg dokumentasjon på, sier 31-åringen.

- Når det gjelder den siste siktelsen, er det bare tull. Alt som er tatt i mot av penger, er det levert aksjer for, sier Wolden og legger til at han nesten gleder seg til å motbevise Økokrims siktelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere