RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Johs Lunde slått personlig konkurs

Foto: Erik Holsvik (Rogalandsavis)
Sist oppdatert:
Forretningsmann Johannes Lunde ble i Stavanger tingrett i dag slått personlig konkurs.

Advokat Per Trygve Sekse er oppnevnt som bostyrer etter at Johannes Lunde nå har blitt personlig konkurs, skriver Rogalands Avis .

Sekse møtte Johannes Lunde i morges. Han presiserer at han er kreditorenes mann.

Han har startet arbeidet med å få oversikten på Lundes personlige økonomi.

- Vi hadde et godt møte, og jeg vil selvsagt også ta hensyn til at han har behov for å være med familien, sier Sekse til Rogalands Avis, og fortsetter.

- Det skjer det samme i denne saken som i alle andre konkursbo. Jeg er opptatt av å opptre ryddig og korrekt, og vil nå bruke tiden for å få oversikten over Lundes betalingsutfordringer.

I kjennelsen fra tingretten skriver dommer Torbjørn Husebø dette:

- Retten finner det ikke tvilsomt at skyldneren har stanset sine betalinger. For det første fordi han er ute av stand til å dekke forfalt krav fra Santander Consumer Bank AS. Dertil kommer at han i nevnte oversikt har anført at behov for finansiering til ”livsopphold, juridisk bistand med videre.

Dette indikerer at likviditetstilgangen er svært begrenset og det fremgår av utkast til selvangivelsen for inntektsåret 2010 at hans rentebærende gjeld er pr. årsskiftet kr 64 millioner. Hans inntekt pr. måned på kr 50.000 brutto fra ansettelsesforholdet i Johs Lunde Invest AS gir i denne sammenheng ingen kapasitet som står i forhold til forpliktelsen. Heller ikke anførselen om at i selskaper som han er deltaker i vil kunne komme til å foredle verdier, vil gi tilgang på likviditet innenfor den tidsramme som her kreves.

Retten peker på at pantekreditor måtte dekke forsikringspremie på en kostbar båt som riktignok befant seg innendørs i Bergen, men dette tilkjennegir at skyldnerens likviditetssituasjon er mer enn anstrengt. De aktiva som skyldneren har herredømme over, er ikke innenfor kategorien lett omsettelige og det kan således med god grunn reises tvil om det finnes merverdi som Johannes Lunde mener vil finnes utover panteheftelsene.

Hans henvisning til hjelp fra venner og nærstående forretningsforbindelser er ikke belagt med noe faktisk dokumentasjon. At flere banker angivelig skal ha stanset pågangen mot ham og de pantsatte aktiva er av Johannes Lunde utlagt slik at det ikke akkumuleres rente. Heller ikke på dette punkt gis det dokumentasjon for at så skulle være tilfelle. Lundes illikviditet er således ikke forbigående.

Retten har etter dette kommet til at vilkårene for å åpne konkurs hos Johannes Lunde etter konkursloven § 62 er til stede.

Frist for å anmelde krav i boet er satt til 16. mai 2011. Første skiftesamling holdes tirsdag 31. mai 2011 i Stavanger tinghus.

Les også: - Skylder over 260 millioner kroner

Det er forventet at det vil bli anmeldt fordringer i størrelsesorden kr 285 mill.

Konkursen innebærer at alle skyldnerens eiendeler blir beslaglagt under ett til fordel for kreditorene. Skyldneren mister selv disposisjonsretten ved konkursåpning.

De samlede verdier i boet er anslått til kr 65 mill. Der iblant 4 eiendommer, flere båter, aksjeposter og løsøre.

Les flere saker i Rogalands Avis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere