RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubelår på børsen i 2004

Sist oppdatert:
I løpet av året har omsetningen på Oslo Børs vært 60 prosent høyere enn i 2003. Hovedindeksen har siden bunnen i februar i fjor steget med 140 prosent.

Indeksen fortsatte klatringen fra 2003, og steg 38,4 prosent til 236,7 poeng etter 13 historiske toppnoteringer i løpet av høsten. Verdien av selskapene på Oslo Børs er ved årets slutt 996 milliarder kroner. Dette er på størrelse med det norske oljefondet.

Årets oppgang og aktivitet skyldes hovedsakelig rekordhøy oljepris i kombinasjon med et lavt rentenivå, samt gode resultater fra mange av de børsnoterte selskapene, skriver Oslo Børs i en pressemelding.

De aller fleste av de store selskapene la på seg i løpet av året. Det var i tillegg flere historiske toppnoteringer å spore blant børslokomotivene. Blant de større selskapene var imidlertid SAS, Fast, Tomra og Golar blant de som bremset Oslo Børs.

Opp med olje
Oljeprisen bidro til at energiaksjer med Hydro og Statoil i spissen hadde et svært godt år. Sammen med finans-, industri- og konsumvareindeksen løftet energiindeksen seg over 40 prosent. Industriindeksen var den delindeksen som steg aller mest, med 50 prosent.

Med en daglig omsetning på 3,6 milliarder kroner har det aldri vært større aktivitet på Oslo Børs. Interessen økte ytterligere mot slutten av året, og desember alene ga et daglig snitt på 4,3 milliarder kroner. Omsetningen i Norsk Hydro, Statoil og Telenor utgjør 45 prosent av årets totalomsetning.

Flere utenlandske eiere
Interessen fra investorer både her til lands og fra utlandet har vært rekordstor i 2004. Utenlandske meglerhus har i løpet av de to siste årene økt sin markedsandel fra under 10 prosent til 25 prosent, uten at dette ser ut til å gå på bekostning av de norske meglerhusene.

Utenlandske investorer eier nå 33 prosent av verdiene på Oslo Børs sammenlignet med 28 prosent ved utgangen av 2003.

I året som har gått har 22 selskaper notert sine aksjer på Oslo Børs, mens 12 selskaper har blitt strøket fra notering. Flere selskaper ventes å bli notert den første delen av 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere