RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Julebord kan være skattepliktig

Foto: Thinkstock
Sist oppdatert:
Disse skattefellene kan sette deg i klisteret.

Oslo (ANB): Reiser i forbindelse med jobb kan være en skummel skattefelle.

Det har både bedrifter og ansatte fått erfare i løpet av det siste året.

Flere såkalte smøreturer har ført til adskillig mer forsiktighet i norske bedrifter, skriver Skattebetaleren.

Det er det god grunn til, for det er ikke bestandig like lett å finne ut hva som er skattefritt og hva som er skattepliktig.

Skattefritt
Såkalte velferdstiltak, enten det dreier seg om turer, middager eller julebord, er i utgangspunktet skattefritt. Det gjelder også om ektefellen er med, men turene kan ikke strekke seg over mer enn to overnattinger.

I utgangspunket må tilbudet om slike velferdstiltak også rettes mot alle ansatte i bedriften. I større bedrifter er det likevel tilstrekkelig dersom hele avdelingen blir invitert.

Ifølge advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen er det heller ingen begrensninger når det gjelder alkohol eller krav om faglig opplegg.

Men bedriftene må være obs på at arrangementer for bare noen ansatte - for eksempel premieringsturer til selgere - regnes som feriereiser og er skattepliktige som vanlig lønn.

Kundepleie
Hvis du er invitert til et arrangement fra andre enn din egen arbeidsgiver, er skattereglene strengere.

Det blir fort regnet som et frynsegode og blir dermed skattepliktig. Grensen er temmelig diffus, men ifølge Skattebetaleren finnes det noen klare holdepunkter:

Kundepleie i form av for eksempel en middag, er ikke skattepliktig.

Blir du derimot invitert med på overnatting - kanskje med fotballkamp, golf, jakt eller lignende - bør det ringe en bjelle.

I flere saker det siste året har skattemyndighetene påpekt at dette er frynsegoder som skulle vært ført opp på selvangivelsen.

Men heller ikke dette er bestandig like enkelt. Dersom du inviteres som venn, ikke som kunde, skal du ikke betale skatt.

Og hva med dem som arrangerer slike turer? Skal de betale skatt? Dersom de i realiteten er på jobb, skal de ikke det.

Faglig utbytte
Hvis turen først og fremst har et faglig formål, er turen både fradragsberettiget for arrangøren og skattefri for deltakerne.

- Men legg merke til at det er en forutsetning at det faglige opplegget er relevant, for eksempel at man lærer om produktene man skal selge, konkluderer advokat Gry Nilsen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere