RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan annonsere flere rentekutt i kveld

Sist oppdatert:
Blir det flere rentekutt, eller har vi fått mer enn vi tåler? Svaret serveres kanskje i kveld når Svein Gjedrem inntar talepodiet.

Sjelden har det vært knyttet større spenning til en sentralbanksjefs årstale enn den Svein Gjedrem skal holde i kveld. Ekspertene håper på signaler om hvordan Norges Bank vil fortsette sitt angrep på den rekordlave inflasjonen.

Årlig samles næringslivstopper, politikere og andre samfunnsbastioner for å høre hvordan sentralbanksjefen vurderer norsk økonomi. I kveld skal Gjedrem forklare hvorfor renta har falt til rekordlave 2,0 prosent, og hvorfor rentekuttene tilsynelatende ikke har virket.

Slik Norges Banks jobbinstruks er utformet skal nemlig renta settes slik at inflasjonen blir stabil og liggende rundt 2,5 prosent. I dag ligger den knapt over null, og flere mener vi reelt opplever deflasjon for første gang på lang, lang tid.

Gjedrem har brukt årstalene til å forklare pengepolitikken som har blitt ført det siste året, samtidig som han skisserer den trolige utviklingen framover. I år blir det spennende å høre begge deler.

Ekspertene venter få eller ingen «nyheter» i dagens tale. Men i markedet er ingen nyheter, ofte en nyhet god nok, og hvis Gjedrem ikke bruker dagens tale til å signalisere en endring eller et linjeskift, vil det trolig bli oppfattet som en bekreftelse på at Norges Bank vil sette alle kluter til for å få opp prisveksten. Det betyr flere rentekutt for deg og meg.

Gjedrems tale vil ha lydhøre ører i markedet i kveld. Gjennom uken har den norske krona styrket seg på usikkerhet om at Gjedrem kan signalisere at styringsrenta har nådd bunnen. Skulle det skje, vil kronekursen gå rett til værs. Hvis han imidlertid, som ventet, understreker en åpning for flere rentenedsettelser vil krona gå motsatt vei.

Sentralbanksjefens nærmeste støttespiller denne våren blir nemlig den norske krona. Mye av årsaken til den rekordlave inflasjonen ligger i den sterke kronekursen vi opplevde for ett år siden. Gjedrem er sikker på at hvis krona bare faller langt nok i verdi, da vil dette nødvendigvis gjøre importerte varer dyrere – som igjen vil presse prisene oppover.

Nå har riktignok krona falt som en stein siden siden i fjor vår, og ennå har vi tilgode å se effekten av det på prisveksten. Billigere klær fra Kina spiller nok inn i begrenset grad, men ut over det blir dette en utholdenhetslek for Norges Bank, for før eller senere så skal den svake krona gi utslag.

Uansett virker lite eller ingenting sikkert når det kommer til rentepolitikken. Gjedrem har tatt markedet «på senga» mang en gang de siste årene, og usikkerheten blant makroøkonomene er større enn på lang tid. En rundspørring TV 2 Nettavisen foretok tidligere i uken viste at prognosene for styringsrenta neste nyttårsaften varierer fra 1,5 til 3,0 prosent. Den forskjellen kan bety en del kroner og øre for de av oss med boliglån. Svaret – det serverer kanskje sentralbanksjefen i kveld.

TV 2 Nettavisen følger talen til Gjedrem fra klokken 18 torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere