RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan åpne for nye rentekutt

Sist oppdatert:
Prisveksten falt kraftig fra november til desember, og var lavere enn ekspertene ventet. Dermed kan det være duket for nok et rentekutt.

Årsveksten for konsumprisindeksen (KPI) gikk fra 1,4 prosent i november til 0,6 prosent i desember, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Prisveksten er lavere enn ventet. Det var forsåvidt ventet en lav vekst, men dette er enda lavere, sier makroøkonom Marius Lømo i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Det var på forhånd anslått 0,8 prosent prisvekst på årsbasis, ifølge estimater TDN Finans har innhentet.

Årsaken til den lave prisveksten er den kraftige nedgangen i strømprisene. Dessuten falt prisen på klær fra desember 2002 til desember 2003.

Prisene uten energivarer, det vil si kjerneinflasjonen, gikk fra 0,5 til 0,4 prosent i samme periode, mot ventet 0,5 prosent. Lømo påpeker at denne burde ligget på rundt én prosent i henhold til banen som Norges Bank har skissert for inflasjonen.

- Dette kan resultere i et nytt rentekutt, til tross for at kronen har svekket seg mye. Men Norges Bank har lagt mye vekt på den løpende inflasjonen, og med dagens tall er det meget sannsynlig at det blir et nytt kutt, mener Lømo.

DnB Markets skriver i sin markedsrapport at fortsatt lav inflasjon taler for et rentekutt på 0,25 prosentpoeng 28. januar. Videre kronesvekkelse kan imidlertid hindre dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere