RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan bli nødt til å informere om Røkke-lån

Foto: Heko Junge (Scanpix)
Sist oppdatert:
Storbankene DnB og Gjensidige NOR kan bli nødt til å informere aksjemarkedet om sine lån til Kjell Inge Røkke og Aker RGI. Fredag morgen var begge i kontakt med børsen.

DnB er Kjell Inge Røkkes viktigste bankforbindelse, og Røkke har også vært storkunde hos Gjensidige NOR. Begge er kommet under hardt press etter at det ble kjent at Røkke-selskapet Norway Seafoods sliter med å betale tilbake et lån på 600 millioner kroner til Orkla.

Skaper stor usikkerhet

Svært få i det norske finansmiljøet vet hvor stor bankenes eksponering mot Røkke-systemet faktisk er. Det eneste som synes sikkert, er at det er snakk om milliardbeløp.

Nå kan bankene bli tvunget til å informere aksjemarkedet om Røkke-lånene. Nyheten om Norway Seafoods’ betalingsproblemer ha sendt aksjekursen i DnB og Gjensidige NOR kraftig ned. En oppklaring i form av en børsmelding ville fjerne usikkerheten som nå tynger kursen.

Kontaktet bankene

Ved Oslo Børs får TV 2 Nettavisen opplyst at børsen var i kontakt med begge bankene før børsåpning fredag for å diskutere Røkke-lånene.

Bankenes dilemma er at de normalt ikke går ut med informasjon om forholdet til enkeltkunder. Det prinsippet kan de bli tvunget til å droppe dersom det viser seg at bankenes risikosituasjon blir vesentlig endret som følge av likviditetsproblemer i Røkke-systemet.

- ingen ting å fortelle

Overfor TV 2 Nettavisen vil verken DnB eller Gjensidige NOR kommentere om Røkkes økonomiske situasjon vurderes som så alvorlig at bankene kan bli nødt til å informere aksjemarkedet.

- Per i dag har vi ikke noe å informere markedet om, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i Gjensidige NOR.

- Det er ikke noen aktuell problemstilling nå, supplerer kollega Jarl Veggan i DnB.

Veggan understreker at det er vanlig å gå ut med informasjon om et kundeforhold bare når kunden selv går med på det. Det skjedde for eksempel i forbindelse med refinansieringen av kriserammede Pan Fish tidligere i år.

Hett tema på børsen

Ifølge pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs vil ikke børsen legge noe press på bankene for å få dem til å informere om Røkke-lånene.

- Vi har ingen forutsetning for å vurdere bankenes risikoforhold. Dette er kun en del av børsens løpende dialog med selskapene, sier han til TV 2 Nettavisen.

Olsen framholder samtidig at Røkke-lånene har vært gjenstand for diskusjon hos børsledelsen.

- Det har selvfølgelig vært tema her hos oss. Denne saken kan være informasjonspliktig for selskapene, under forutsetning av at bankenes risiko har endret seg i vesentlig grad, sier Olsen, som påpeker at det trolig ikke er gjort i en håndvending å avdekke om Røkkes likviditetssituasjon har endret bankenes risiko.

- Men det er også en mulighet å gå ut til børsen for å avdramatisere, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere