RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Kan bli tidenes dyreste vinter

Sist oppdatert:
Årets strømvinter kan bli tidenes dyreste. - Med nettleie bør du regne med priser opp mot 1,50 kroner per kilowattime, hevder en kraftekspert.

Ekspertene strides om hvor høyt strømprisene kan gå i vinter. Spådommene varierer fra stabil prisutvikling på dagens nivå, til en tredobling av prisene.

Redaktør Kjell Rønningsbakk i Kraftnytt har jobbet i kraftbransjen de siste 10 årene. Han er ikke i tvil om hvor prisene vil gå.

- Dyreste noen sinne
- Jeg tror det blir den dyreste vinteren noen sinne. For en måned siden trodde jeg vi ville havne mellom 60 og 80 øre gjennom vinteren, men hvis vi får en langvarig kuldeperiode vil vi fort se priser som havner over 1 krone per kilowattime, sier han til TV 2 Nettavisen.

Slår den spådommen til vil prisen du må betale inklusiv nettleie kunne havne så høyt som 1,50 kroner per kilowattime. Det er godt over nivået for fjoråret, da prisrekordene falt en etter en.

Rønningsbakk presiserer at han prisanslag er basert på normal vinterkulde og nedbørsnivå.

- Det er klart at hvis vinteren blir mild, og vi får mye nedbør vil prisene bli langt lavere. Da vil lufta gå ut av ballongen, sier han.

Rønningsbakk begrunner det kraftige prisanslaget med den lave fyllingsgraden i vannmagasinene, samt at flere svenske kjernekraftverk ennå ikke er i produksjon.

Støtter krisespådom
Rønningsbakk får støtte av Peter Batta som leder Huseiernes Landsforbund. Batta har ingen tro på at årets vinter blir rimeligere enn fjorårets.

- Fjorårets vinter var slett ikke så streng som det har blitt sagt. Samtidig har vi lavere magasinfylling. Får vi de samme værforholdene, ender vi med en pris 10 øre over fjorårets nivå. Blir det kaldere blir det enda dyrere, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Vi har sett en nivåheving gjennom hele året, hvor prisene har ligget godt over fjorårets nivå. Det er ingen grunn til å tro at dette skal jevne seg ut nå som vinteren er på vei, sier Batta videre.

Flertall mer optimistiske
Flertallet av analytikerne og ekspertene på kraftmarkedet er imidlertid langt mer optimistiske enn Rønningsbakk og Batta. Markedskraft som foretar prisanalyser for kraftmarkedet, mener prisene vil holde seg stabile på dagens nivå.

- Man vet jo ingen ting om været ut over de neste 10 dagene. Men vår beste gjetning ut fra dagens situasjon er en systempris på 30 øre per kilowattime, som vil gi en pris ut til forbruker på mellom 50 til 55 øre, sier markedsdirektør Rune Valle til TV 2 Nettavisen.

Det er litt lavere enn det som prises inn på kraftbørsen Nord Pool. Aktørene i kraftmarkedet regner med at vinterprisen vil havne mellom 35 og 40 øre per kilowattime.

Satser på markedsgjetningen
Ifølge direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes Landsforening er det også den beste gjetningen du får på dagens tidspunkt.

- Det prises inn en oppgang på rundt 20 til 25 prosent fra dagens nivå. Aktørene i markedet tar hensyn til ressurssituasjonen og normalt værforhold, sier Bysveen til TV 2 Nettavisen.

Seksjonssjef Jan Schrøder i Forbrukerrådet har heller ikke tro på at årets vinter blir preget av ressurskrise og rekordhøye priser.

- Jeg vil ikke gjette på antall øre, men den aktuelle situasjonen gjør at det er liten grunn til å nære den samme bekymringen som i fjor. Da opplevde vi en ekstrem værsituasjon, og det er liten sannsynlighet at vi opplever det samme i år, sier han til TV 2 Nettavisen.

55 prosent i magasinene
Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) følger utviklingen i vannmagasinene fortløpende. Med en normal værutvikling venter NVE at fyllingsgraden vil falle til 55 prosent ved årsskiftet. Det er 5 prosentpoeng høyere enn ved tilsvarende tid i fjor.

- Vi tror ikke på en ny kraftkrise. Værsituasjonen i fjor var helt ekstrem. På nordisk basis snakkes det om et gjentaksintervall på mellom 100 til 200 år, sier avdelingsdirektør i NVE, Marit Lundteigen Fossdal, til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere