RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan miste pengene

Foto: Inge Berge (Na24)
Sist oppdatert:
Investorer som har fått ut pengene sine fra TA-Invest kan bli fratatt pengene igjen.

Hasse Bergstrøm var en av initiativtakerne i saken mot TA-Invest. Han sier enkelte investorer har fått ut penger helt til det siste av det svindeltiltalte samboerparet som står bak TA-Invest.

Nå sier Bergstrøm at utbetalingene, som kan være i størrelsesorden 20 til 30 millioner, bør omstøtes.

I så fall må de som har fått ut en del av pengene sine betale disse tilbake igjen.

Det er imidlertid ett problem.

Penger, penger, penger
For at utbetalingene skal bli omstøtt må de som skylder penger først bli slått konkurs. Så må man sjekke om noen har blitt forskjellsbehandlet.

Problemet er at dette koster penger, og er det noe forsmådde investorer i TA-Invest ikke veldig lystne på nå, så er det å bruke enda mer penger på saken.

Det innser også Bergstrøm.

- Hvordan dette går avhenger av hvor raskt vi får tak i noe, slik at vi får arbeidskapital. I beste fall kan det jo fort dukke opp 5, 10, 20, 30, kanskje 50 millioner kroner. Skulle det dukke opp 50 millioner kroner etter en del arbeid, ville det vært hyggelig for en del kreditorer, sier Bergstrøm til Finansavisen.

Finnes verdier
Det finnes imidlertid en del verdier i selskapet.

Det svindelsiktede samboerparet bak aksjespareklubben TA-Invest Per Sten Andersen (69) og Eva-Karin Haugen (51) har investert i fire leiligheter i Brasil og en herregård i Sverige. Eiendommene er oppført som gjeldfrie og kjøpt via et familiemedlem, skriver VG.

Ved å følge pengestrømmene fra samboerparet håper politiet å få full oversikt over verdiene de sitter på i utlandet.

- Det er helt naturlig å følge spor som kan vise at det har gått penger ut av landet. Det bruker vi å være flinke til, sier politiadvokat Christian Stenberg ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til VG.

- Melk og aksjer fra samme konto

Påtalemyndigheten mener at samboerparet ikke klarte å skille mellom sine egne penger og millionene de forvaltet på vegne av medlemmene i TA-Invest.

- Det er kjøpt melk og aksjer fra samme konto, sier Stenberg.

Varetektsfengslet

Samboerparet ble onsdag formiddag varetektsfengslet for to uker av Borgarting lagmannsrett, det vil si fram til fredag 8. mai. Paret har også brev- og besøkskontroll fram til fredag 1. mai.

- Lagmannsretten mener det er skjellig grunn til å mistenke dem for underslag, sier advokat Joachim Nymann ved Advokatfirmaet Staff til Nettavisen.

Han fikk lagmannsrettens kjennelse på bordet like før klokken 12.30 onsdag.

Møttes i krisemøte
Rundt 300 investorer skal ha investert mellom 300 og 400 millioner kroner i aksjespareklubben. Mange av dem tror at alle pengene har gått tapt. Onsdag kveld møttes rundt 200 av investorene i et krisemøte for å finne ut hvordan de skal håndtere saken.

Knut Ivar Skeid var en av investorene i Aksjespareklubben TA-Invest. Skeid sa onsdag til Nettavisen at han begynte å skjønne at noe ikke var som det skulle da investorer i klubben ikke fikk ut penger som de var lovet skulle få i mars-april. Han sier at han selv var en av dem som ville ha ut penger, men som ikke fikk det.

Skeid sier han syns det er veldig trist at mange gamle mennesker som har investert i Aksjespareklubben nå mister penger som skulle sikre alderdommen.

- Det mest tragiske er at mange av dem som blir rammet av dette er livslange venner av dette paret. Det er jo det som er en av grunnene til at jeg stolte på paret, at jeg så at deres venner og nære også investerte i aksjespareklubben, sa Skeid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere