RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan presse fram nytt rentekutt

Sist oppdatert:
Den norske krona styrker seg kraftig, og har ikke vært så sterk siden i juni. Fortsetter trenden, kan valutamarkedet tvinge Svein Gjedrem til nye rentekutt.

Krona har styrket seg betraktelig mot både euro og dollar siden Norges Bank avholdt sitt rentemøte 17. september.

Tirsdag ettermiddag gjorde krona et nytt byks, og eurokursen falt fra 8,16 til 8,07 kroner. Dollarkursen falt samtidig fra 7,11 til 7,06 kroner.

Analytikere i valutamarkedet har tidligere spådd at krona kan komme til å styrke seg, slik at eurokursen faller helt ned mot 8,00 kroner. Samtidig uttalte sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities at en sterk kronestyrkelse kan komme til å sette nytt press på sentralbanksjef Svein Gjedrem om ytterligere rentenedsettelser.

DnB Markets peker i sin morgenrapport onsdag på at krona nå har styrket seg med 3,8 prosent siden den var på sitt svakeste nivå i juli.

"Årsaken til den reverserte utviklingen, er først og fremst å finne i Norges Banks endrede grunnholdning. Dersom kronestyrkelsen nå fortsetter stiller mange aktører spørsmål om grunnlaget for denne beslutningen har blitt endret", skriver analysehuset.

Nordea Markets sier at en viss kronestyrkelse var trolig ventet, men at utviklingen videre blir spennende.

"Norges Bank regnet antagelig med en viss styrking etter møtet, men like neppe den siste utviklingen. Skulle trenden i retning av sterkere krone fortsette kan stemningen i rentemarkedet snu", skriver analysehuset i sin morgenrapport onsdag.

Følg kroneutviklingen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere