RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan sistemann skru av lyset?

Foto: David Vojislav Krekling (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vil vi skal spare på strømmen. Men det er langt mellom liv og lære.

Tirsdag klokken 12.00 sto olje- og energiminister Terje Riis-Johansen på Universitetsplassen i Oslo med ordfører Fabian Stang.

Målet var å lansere Enova-kampanjen som skal redusere det norske strømforbruket blant annet gjennom å slukke unødvendig belysning.

Og statsråden sparte ikke på fyndordene for å få fram viktigheten av sparingen.

Til Nettavisen sa han blant annet:

- Jeg mener energieffektivisering kan være et viktig bidrag for å få tallene til å gå fra rødt til svart, og på samme tid gjøre miljøet grønnere. Det er derfor et bidrag for å løse to store kriser samtidig.

Statsråd Riis-Johansen kommer imidlertid ikke til å bli noe fyrtårn i kampanjen.

For verken regjeringen han representerer, departementene eller energiministerens egne ansatte har engang ha fått med seg kampanjens tittel; «Snu strømmen».

Langt mellom liv og lære
Nettavisen besøkte regjeringsbygget, Olje- og energidepartementet, Næringsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Samferdselsdepartementet.

Synet som møtte oss var nedslående i forhold til Riis-Johansens engasjement i Enova-kampanjen.

I regjeringskvartalet var nær halvparten av alle vinduene fullt belyst klokken 22.00 tirsdag kveld.

Og det var ikke stort bedre i de andre departementene. Alle etasjer bortsett fra én var opplyst i front på bygget som huser Riis-Johansens eget departement, en bygning de deler med Næringsdepartementet.

Også bygget i Akersgata 59, som huser ikke mindre enn seks departementer, var nær full opplyst da Nettavisen var innom.

Det stiller statsråd Riis-Johansen oppfordringer om folks ansvar for egen strømsparing i et underlig lys.

Tar selvkritikk
Statssekretær i olje og energidepartementet, Robin Kåss, innrømmer at departementet nok kan bli enda flinkere til å spare på strømmen:

- Vi tar selvkritikk på lysbruken på kveldstid. Vi kan bli bedre. Ser man på total energiforbruket i bygget har vi fått til veldig mye. Men det er stort potensial over hele landet, hos staten og hos politikerne. Vi i Norge kan få til veldig mye mer, sier Kåss til Nettavisen.

- Vi har hatt en kartlegging på energibruken som viser at vi kommer forholdsvis godt ut. Men vi har likevel bedt om å få en ny oversikt for hvordan vi skal gjøre det enda bedre. I tillegg må vi jobbe med holdningene våre. Veldig mye strøm forsvinner ved at politikere og andre lar dataen stå på over natten, sier Kåss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere