RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan stoppe billigøl i dag

Sist oppdatert:
I dag kan bli den siste dagen med rekordlave ølpriser. For fredag vil Sosial- og helsedirektoratet gi sin dom i saken. Rema 1000 og de andre kjedene risikerer å miste retten til å selge øl.

Sosial- og helsedirektoratet vil legge fram sin vurdering av hvor vidt priskrigen på øl er i strid med alkoholloven i løpet av dagen i dag.

Forrige uke falt prisen på det billigste flaskeølet fra 9 kroner til 6,50 kroner. Den nye prisbunnen innebærer at kjeder som Coop-Prix, Rema 1000, Bunnpris og Kiwi selger øl til en pris som ligger under hva kjedene må betale i moms og avgifter.

Kan miste bevillingen
Hvis Sosial- og helsedirektoratet konkluderer med at dagligvarekjedene har brukt øl som lokke- eller rabattvare, risikerer kjedene å miste alkoholbevillingen.

- Den vanlige sanksjonen i alkoholloven er at det nektes bevilling enten over en kortere eller lengre periode, eller permanent fram til neste tildelingsrunde, sier professor i kriminologi ved Universitet i Oslo, Ragnar Hauge, til TV 2 Nettavisen.

Ut over professorstillingen er Hauge tilknyttet Statens institutt for rusmiddelforskning som jurist.

Tre til fire uker uten øl
Normalt vil en inndragning av bevillingen begrense seg til en periode på mellom to til tre uker, opplyser Hauge. I verste fall kan bevillingen inndras for hele tildelingsperioden som løper over fire år.

- Det er veldig sjelden man fratas bevillingen permanent, og det vil neppe komme på tale i en sak som denne. Priskrigen blant dagligvarekjedene dreier seg om et generelt fenomen, og da er det jo knyttet praktiske problemer med å frata bevillingene, sier Hauge.

Det kan også reageres med bøter i saker hvor alkoholloven brytes. Sosial- og helsedirektoratet har ikke myndighet til å selv tildele bøter, men kan gå til politianmeldelse.

- Så er spørsmålet hvor mye ressurser politiet ville lagt i en sak som dette, sier Hauge.

- Kan hevde å være i god tro
Sosial- og helsedirektoratet har tidligere signalisert at de anser priskrigen som brudd på alkoholloven. Også helseminister Dagfinn Høybråten varslet at han mente de reduserte prisene ikke var gjennomført på lovlig vis.

Hauge er mer usikker på lovligheten i priskrigen.

- Om man kan si om det er ulovlig etter alkohollovens intensjoner virker klart. Men det er et spørsmål om det rammes av ordlyden i loven. Det forbys å selge alkohol som rabattvare, men da menes det en vare som settes ned i pris for så å gå opp igjen. Kjedene kan i hvert fall hevde å være i god tro med det de har gjort, sier Hauge.

- Vi følger myndighetenes tolkning
Dagligvarekjedene har tidligere gjort det klart at de mener de har handlet innenfor alkohollovens grenser. Innkjøpssjef Harald Kalvøy i Rema 1000, sier likevel at kjeden vil rette seg etter det Sosial- og helsedirektoratet kommer fram til.

- Vi ønsker ikke å ta en kamp om dette. Vi mener vi har retten på vår side, men vil selvfølgelig rette oss etter det myndighetene konkluderer, sier han til TV 2 Nettavisen.

Dagligvarekjedene sendte sitt tilsvar til Sosial- og helsedirektoratet tidligere i uken. Det er på bakgrunn av denne informasjonen at direktoratet nå treffer sin beslutning.

Er du for eller imot ølkrigen? Bør kjedenes lavpris på øl stanses? Si din mening i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere