RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan vi slippe maset nå?

Sist oppdatert:
Salget av Orkla Media er i boks. Kanskje kan vi nå slippe de Orkla-ansattes mas om gratis penger uten krav?

(NA24-KOMMENTAR): De ansatte (og de fleste, men ikke alle, kommentatorer) har vært negative til at avismannen David Montgomery skulle få kontroll over Orkla Media. Nå er salget et faktum, og vi får se om katastrofespådommene slår til.

Motstanden har primært vært basert på at Mecom vil stille så harde lønnsomhetskrav til avisene at det vil ødelegge den redaksjonelle kvaliteten.

Ifølge de Orkla-ansatte har Mecom presentert et mål om en driftsmargin før avskrivninger (EBITDA-margin) på 15 prosent av omsetningen. Dette er ifølge de Orkla-ansatte fryktelig høyt.

Dessuten fokuserer motstanderne på at Mecom har en betydelig gjeldsfinansiering. De mener dette vil gjøre avkastningskravene enda høyere.

Ikke spesielt høyt
Men er marginmålet egentlig høyt? Og ville det vært lavere hvis Mecom ikke hadde gjeld?

Det er viktig å få med seg at marginen det snakkes om er før avskrivninger. Orkla Media har nå en driftsmargin før avskrivninger på 7 prosent og snaut 4 prosent etter avskrivninger. I dagens sterke økonomi er det uholdbart dårlig.

Mecoms marginkrav er altså høyere enn det Orkla Media oppnår nå. Men det er primært på grunn av svake tall i Danmark. Marginen i Norge er på 12 prosent før avskrivninger, altså ikke avskrekkende langt under Mecoms mål.

Dessuten er ikke Mecoms marginkrav vesentlig høyere enn Orklas langsiktige mål om en driftsmargin etter avskrivninger på 10 prosent. Det tilsvarer en margin før avskrivninger på 13-14 prosent, som tilfeldigvis også er det nivået hovedkonkurrenten Schibsted lå på i fjor.

Nødvendig grep
Mecoms mål er altså bare marginalt høyere enn Orklas mål og Schibsteds faktiske resultater. Og ingen av målene er urimelige for modne bedrifter som i stor grad har solide posisjoner i sine markeder. Internasjonalt sett er et marginkrav på 15 prosent før avskrivninger moderat for et etablert og veldrevet medieselskap.

Bransjer og bedrifter går gjennom ulike faser. Papiraviser, som Orkla Media primært består av, er en moden og konsolidert bransje. Man har solide markedsposisjoner, de store investeringene er tatt, forretningsmodellen er innkjørt. Alt ligger til rette for at man bør tjene penger på et nivå rundt det Orkla og Mecom forventer av avisene.

Når Orkla Media til nå ikke har klart dette, vil det bli tatt grep for å rasjonalisere driften. Det kommer med Mecom, og det ville uten tvil også kommet med Orkla som eier.

Tull om gjeld
Det andre poenget, at Mecom har gjeld, er også et høyst tvilsomt argument. For gjeld fører ikke til høyere avkastningskrav. Det gjør det bare hvis man tror at de som tar høyeste risiko og går inn med egenkapital (aksjonærene) er villige til å godta en lavere avkastning enn dem som tar lavere risiko og går inn med lån (kreditorene).

For å sitere Prøysen: Slik er det i Bakvendtland, slik er det ikke her.

Det er mulig Orkla Medias ansatte tror aksjonærenes penger er gratis, men slik er det altså ikke. Det er absolutt ingen grunn til å tro at Mecom ville hatt et lavere avkastningskrav hvis selskapet fullt ut var finansiert med egenkapital. Snarere tvert om.

De ansatte i Orkla Media blir, slik det ser ut nå, stilt overfor et høyst rimelig krav om bedret lønnsomhet – et krav som vil komme uansett om eieren er dagligvarekonsernet Orkla eller aviskonsernet Mecom.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Skatteløfte med jugekors
Kamp for arbeidsledighet
Mangler ikke penger
Fagre ord eller bunnlinje?
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk
Skit i distriktene, leve sjarken!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere