RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Katastrofen er verre enn fryktet

Foto: YOMIURI (Reuters)
Sist oppdatert:
Verdens tredje største økonomi er nå i resesjon.

Nå er det klart hvor kraftig jordskjelv- og tsunamikatastrofen som traff Japan den 11. mars, hvor mer enn 24.000 ble drept eller savnet, har rammet økonomien.

Torsdag morgen norsk tid melder japanske myndigheter at landets bruttonasjonalprodukt (BNP) falt med 0,9 prosent i første kvartal, noe som tilsvarer et fall på 3,7 prosent i årstakt.

Dette er mye verre enn hva økonomene hadde ventet på forhånd. I estimatene så de for seg et årlig fall på 1,9 prosent, ifølge Bloomberg News.

Normalt regnes en økonomi i finansmiljøet å være i resesjon, et økonomisk tilbakeslag, dersom BNP faller to måneder på rad. Den japanske økonomien svekket seg også i fjerde kvartal 2010, men i Japan har de en egen komité av akademikere som vedtar når landet er i resesjon.

Sagt på en annen måte går det nå veldig sakte for ett av de desidert største tannhjulene i verdensøkonomien.

Energisparing
Da katastrofen også rammet atomkraftverket Fukushima Daiichi falt mye av energien bort, slik at deler av, eller hele, produksjonen på flere fabrikker måtte stoppes. I tillegg har myndighetene stengt ned et annet atomkraftverk, til det har fått bygd opp sitt tsunamiforsvar, samt at flere andre reaktorer har blitt stengt i takt med at myndighetene gjennomgår sin atompolitikk. I Japan står atomkraft for vel 30 prosent av elektrisiteten.

Som en følge av energimangelen har myndighetene vedtatt at fabrikker, kontorer og hjem over hele Japan må kutte energiforbruket med 15 prosent i sommer.

For å være mest mulig effektive er store deler av den japanske produksjonen konstruert rundt kjapp logistikk, noe som har medført at andelen varer på lager har kunnet være minimale. Spesielt har bilprodusenter som Toyota blitt veldig hardt rammet.

Nå ventes det også at økonomien, som kun er mindre enn USA og Kina, vil fortsette nedturen i kvartalet som slutter i juni.

- Japans økonomi er ventet å holde seg svak i nåværende periode. Økonmien har styrke i seg til å slå tilbake, sier landets økonomiminister Kaoru Yosano, ifølge internasjonale medier.

. Industriproduksjonen falt for andre måned på rad med over 15 prosent m/m, mens kapasitetutnyttelsesindeksen også falt drastisk. Dette er tydelige virkninger av jordskjelvet, noe som ikke vil svinne hen med det første, skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Store redningspakker
Som en følge av katastrofen har myndighetene foreløpig vedtatt en ekstra krisepakke til gjenoppbygging på 4.000 milliarder yen, omlag 275 milliarder kroner. Men myndighetene har selv anslått at reperasjonene av de omfattende skadene vil komme på 25.000 milliarder yen, og det har også blitt varslet at flere midler vil komme.

Et problem mange økonomer imidlertid har pekt på er hvor disse pengene skal komme fra. Landet er i dag det av de industrialiserte landene som har høyest statsgjeld målt i BNP. Gjelden er mye høyere enn hva for eksempel et land som Hellas har. Forskjellen ligger imidlertid at den overhengende majoriteten av de japanske kreditorene befinner seg innenlands, mens for de fleste andre lånebefengte land er kreditorene i stor grad utlendinger.

Problemet for Japan kan imidlertid være at dersom de lånefinansierer oppbyggingen gjennom salg av rentepapirer kan landets kredittvurdering bli nedjustert, noe som igjen gjør det dyrere å låne penger i pengemarkedet. En annen mulighet for å hente inn penger kan være å øke skattene, da blant annet momsen er mye lavere enn i de fleste sammenlignbare land. Det har imidlertid vært pekt på at at slike upopulære avghørelser kan være mer spiselige nå som landet skal bygges opp.

Samtidig har også landets sentralbank, som har holdt renten rundt null i en årrekke, skutt rekordstore summer inn i valutamarkedene, i håp om å stabilisere landets valuta og få fart på forbruket.

Børsen faller
Japans økonomi har de siste årene slitt voldsomt med deflasjon og svakt forbruk, noe som har gjort økonomien mer eksportavhengig. Deflasjon er et generelt fall i prisnivået, altså det motsatte av inflasjon. I løpet av historien har deflasjon ved flere anledninger hatt ødeleggende effekt på økonomien.

I løpet av finanskrisen opplevde landet fire kvartaler på rad med nedgang.

Den dårlige nyheten er med på å senke aksjene i Tokyo. Torsdag morgen sendes Nikkei-indeksen ned vel 0,5 prosent. Så langt i år er Nikkei-indeksen ned vel seks prosent.

Her kan du følge utviklingen på verdens børser

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere