RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina skremte børsen i rødt

Sist oppdatert:
De varslede innstramningene i kinesisk økonomi sender Oslo Børs godt i rødt torsdag, og supertall fra detaljvarehandelen økte rentefrykten. Det ble dermed en lite hyggelig børsdag.

Hovedindeksen snek seg under 90-tallet og endte ned 2,2 prosent til 189,88. Råvaretunge Oslo Børs reagerte kraftig på den kinesiske statsministeren Wen Jiabaos uttalelser om at regjeringen vil ta kraftige skritt for å kjøle ned den kinesiske økonomien.

Sterk detaljhandel
Bedre ble det ikke av at varekonsumindeksen viste knallsterke tall for detaljhandelen. Konsumet har økt med hele 3,2 prosent, mot en ventet økning på nøysomme 0,7 prosent.

Sentralbanksjef Gjedrem kan være godt fornøyd med konsumveksten, men for børsaktørene betyr det at et rentehopp i nær framtid er en reell mulighet.

Utsikter om svakere rater i tankmarkedet bidro til at Frontline falt 3,9 prosent. Fredriksen-selskapet fikk selskap på nedturen av shippingkollega Jinhui. Meldingene fra Kina slår negativt ut for tørrbulkselskapet. Frontline endte på 185,50 kroner, men var i perioder ned over 7 prosent. Jinhui falt 5,6 prosent til 13,40 kroner.

IT blør
Heller ikke IT fikk noen hurra-dag på børsen. IT-indeksen raste 2,6 prosent, med Tandberg, Opticom, Visma, Fast og Opera som lodd. Alle endte ned mellom 1,5 og 10,8 prosent, sistnevnte tall er det børsjyplingen Opera som står for.

Blant de mest omsatte selskapene var det kun Bolig- og Næringsbanken som steg. Aksjen ble omsatt uvanlig mye, og la på seg 2,1 prosent uten at noen nyheter var knyttet til aksjen.

Dagens vinner var seismikkselskapet GGS. Aksjen steg 8,4 prosent etter at gründer Kjell G. Finstad melder om aksjekjøp. I tillegg kommer det nye signaler fra iranske myndigheter som åpner for mulig oljeleting offshore Iran.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere