RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kina stanser gigantprosjekter

Sist oppdatert:
Kinesiske myndigheter har stanset arbeidet med 26 store energiprosjekter, angivelig av miljømessige hensyn.

Dette er overraksende, all den tid Kina sliter med et enormt energiunderskudd. I fjor opplevde 24 provinser strømbrudd.

- Arbeidet med disse prosjektene startet uten at myndighetene gikk god for de miljømessige konsekvensanalysene, sa visedirektør Pan Yue i State Environmental Protection Agency (SEPA) i en uttalelse på Sepias nettsider.

Blant de som er stanset er to store anlegg ved det svært omstridte Three Gorges-prosjektet øverst ved Yangste-elven, skiver BBC. Dette er verdens største i sitt salg, og førte blant annet til at en halv million kinesere måtte tvangsflyttes fra sine hjem.

Yue sa videre at enkelte prosjekter vil få fortsette når tillatelsene var i orden, mens andre vil bli stanset.

Vil ha kontroll

De drastiske tiltakene ser ut til å være et nytt forsøk fra sentrale myndigheters side på å få kontroll med prosjekter som er initiert og godkjent av lokale myndigheter. Hittil har inngripen fra sentraladministrasjonens side kommet i forbindelse med prosjekter der de hevder det er overkapasitet, slik som stål og sement.

I fjor økte Kina sin energikapasitet med 440.700 megawatt. Kritikken fra miljøorganisasjoner har tiltatt. Det har også kritikken fra naboland, blant annet Thailand, som mener at landet blir negativt påvirket ettersom de store damanleggene påvirker vannføringen også i thailandske elver. I fjor laget også kinesiske journalister en kritisk reportasje om de store kraftprosjektene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere