RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kinaputt ga dollaren futt

(Foto: Christian Bakken/TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Rentehevingen fra den kinesiske sentralbanken ga dollaren et kraftig løft, mens krona og oljeprisen falt. Sjeføkonom Knut Anton Mork tror det er flere rentehopp i gjære.

Ved 12.30-tida torsdag ble det kjent at den kinesiske sentralbanken satte opp renta for første gang på ni år. Dollaren gjorde et kraftig byks på nyheten, og omsettes i skrivende stund for 6,47 norske kroner.

Samtidig utløste rentehoppet et markert fall i enkeltaksjer ved Oslo Børs. Fallet skyldes trolig frykt for en kraftig oppbremsing i kinesisk økonomi, med de konsekvenser det vil få for oljepris og fraktrater.

Den norske krona svekket seg et par øre i forhold til euro på nyheten, samtidig som oljeprisen falt 10-15 cent.

Sjeføkonom Knut Anton Mork tror markedet kan ha overreagert, og peker på at rentehoppet ikke var uventet.

-Kinesiske myndigheter har prøvd å bremse veksten i et halvt år nå. Sentralbanken har nølt med å bruke renta og i stedet forsøkt å bremse på kredittveksten med direkte styring av bankene. På den annen side har det vært rykter om at hvis inflasjonen lå over 5 prosent i en lengre periode, ville de komme til å heve renta, sier Mork til TV 2 Nettavisen.

-Nå ser vi at den har kommet inn over 5 prosent for tredje måned på rad. Nesten alt sammen er matvareprisøkning, tilføyer han.

Sjeføkonomen tror det kan komme flere kutt i tida framover.

-Jeg ser dette som et tegn på at myndighetene føler de ikke har bremset nok, vi er i hvert fall ikke ferdig med oppbremsingen, sier han.

Bruttonasjonalproduktet i Kina vokste med 9,1 prosent i tredje kvartal i forhold til samme periode i fjor. I andre kvartal var veksten 9,6 prosent.

Ifølge Bloomberg er ettårsrenta i Kina nå 5,58 prosent etter torsdagens heving på 27 punkter. Det innebærer at realrenta (rente minus inflasjon) fortsatt er svært lav.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere