RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjemper mot kreftalarm

Sist oppdatert:
Eksportutvalget for Fisk jobber på spreng gjennom sine åtte kontorer i utlandet for å slå tilbake meldingen om kreftrisiko ved å spise norsk oppdrettslaks.

Tidsskriftet Science har publisert en undersøkelse som viser at det er langt høyere nivåer av PBC og dioksiner i laksefett fra oppdrettslaks enn i fett fra villaks.

- Nyheten har gått på flere internasjonale nyhetskanaler, og har hatt ett visst gjennomslag, sier informasjonssjef Åshild Nakken i Eksportutvalget for Fisk.

Beredskap

Utvalget har nå satt iverksatt beredskapen i forhold til saker som kan skade omdømmet til norsk sjømat.

- Vi har vært i kontakt med vårt faginstitutt på miljøgifter, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Målingene deres ligger under de grenseverdiene som er satt, hvilket viser at ikke er farlig å spise norsk oppdrettslaks, sier informasjonssjef Åshild Nakken til TV 2 Nettavisen.

Gammelt nytt

Ifølge forskningsansvarlig ved NIFES, Anne-Katrine Haldorsen, er tallene forskerne fra USA presenterer gammelt nytt.

- Vi kjenner dem godt fra før. Men verdiene ligger godt innenfor de grensene EU og Verdens helseorganisasjon har satt for hva som er trygt å spise, sier hun til NTB.

Ingen bør engste seg

Grenseverdiene for dioksiner i norsk villlaks ligger på en firedel av det tillatte, og for oppdrettslaks ligger verdiene på samme nivå som for sild og makrell, ifølge Haldorsen. Hun sier at ingen bør engste seg for å spise norsk oppdrettslaks ukentlig.

NIFES kritiserer måten de amerikanske forskerne har brukt tallmaterialet på og mener tallene er brukt på en kontroversiell måte, og at risikovurderingen er trukket særdeles langt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere