RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Kjemper om nødnettet

Sist oppdatert:
Ti aktører kjemper om å vinne kontrakter for nødnettet, til en verdi av 3,6 milliarder kroner. Nå frykter kritikerne at løsningen som velges blir både dyr og gammeldags.

Etter nesten ti års utredning vedtok Stortinget i desember å bygge et felles digitalt nødnett for politi, brannvesen og helsetjenesten.

- Det har vært et langt lerret å bleke, fra idé, gjennom Storting og regjering og til nettet faktisk bygges ut, sier prosjektlkeder Tor Helge Lyngstad i statens nødkommunikasjonssentral Nødnett til Dagens Næringsliv.

Totalt kjemper ti aktører om nødnett-kontraktene. Fire ønsker å levere nettverket, mens ni ønsker seg kommunikasjonssentralen. Blant disse er Ericsson og ID Connect, Siemens, Frequentis, Telenor og Intergraph Norway.

I midten av april avgjøres det hvem som får levere inn anbud.

Nødnettet har en anslått kostnad på 3,6 milliarder kroner, og det er staten som tar regningen. I tillegg lyses det ut en kontrakt på drift av nettet, slik at den totale kostnaden vil overstige det offisielle anslaget.

Eksperter i både Oslo Sporveier, IKT Norge og Politiet er redde for at det nye nødnettet ikke skal henge med i utviklingen, og være gammeldags allerede den dagen det åpnes. I tillegg er det frykt for at nettet skal gå på bekostning av andre ressurser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere