RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøpekåte sjefer rir igjen

Sist oppdatert:
Tøffe sjefer må vise at de kan vokse seg store og sterke. Nå er aksjemarkedet hett, og pengene sitter løst når sjansen til et bedriftsoppkjøp byr seg.

Når aksjekursene stiger, øker selvsikkerheten og testosteron-nivået hos mektige næringslivsledere. Vekst er et mantra i aksjemarkedet. Det holder ikke med god inntjening. Man må vokse.

Hva er da lettere enn å kjøpe opp selskaper og øke omsetningen på den måten? I januar ble det meldt oppkjøp og fusjoner på verdensbasis til en verdi av 145 milliarder dollar, i følge finansbladet The Economist. Dette er det høyeste nivået siden oktober i 2000.

Nytt toppnivå blir det trolig i februar. Da kan det hende at det Comcasts fiendtlige oppkjøpsforsøk av Disney krones med hell. Fiendtlige oppkjøp gir ekstra status – man legger ned byttet.

I glemmeboken

Mye lærdom etter krakket i aksjemarkedet for tre-fire år siden, er trolig gått i glemmeboken. Tiden som fulgte sto i selvransakelsens tegn. Den ene toppsjefen etter den andre tok sin hatt og gikk. Finansbladenes forsider var prydet med sjefs-ikoner som hadde falt langt fra sin pidestall.

For mange toppsjefer har oppkjøp og fusjoner vært veien til grenseløs rikdom. Jo flere oppkjøp, jo mer i lønns- og bonusposen.

I mellomtiden fortsettter de lærde å strides om oppkjøp og fusjoner virkelig lønner seg for aksjonærene. Er det bare er en rask og grei måte å tilfredsstille aksjemarkedets evige krav om vekst?

De lærde strides

En fersk studie utført av tre amerikanske økonomer gir liten grunn til begeistring. 4136 oppkjøp i perioden 1998 til 2001 endte med et samlet tap på 158 milliarder dollar i børsverdi for de sammenslåtte enhetene.

De fleste studiene konkluderer – stadig ifølge The Economist - med at fusjoner og oppkjøp har en moderat positiv effekt på aksjeverdiene over tid. Konklusjonene er likevel sprikende når det gjelder aksjonærene i selskapet som kjøper opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere