RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøpelysten dempes i USA

Amerikansk økonomi kan bli kjølt ned når konsumentene begynner å føle effekten av økt lånerente og høy bensinpris.

Det mener amerikanske investeringsbanker.

NA24 - din næringslivsavis

Høyere lånerenter og vedvarende høy pris på bensin vil komme til å bety mer for kjøreglade amerikanske konsumenter som er vant til å handle på kreditt enn hva som tidligere er antatt. Det er konklusjonen til Bloombergs nyeste månedlige undersøkelse blant forskjellige amerikanske investeringsbanker.

Forbruket vokser mindre
Personlig forbruk, som utgjør mer enn to tredjedeler av USAs økonomi, økte mest sannsynlig med 2,2 prosent i andre kvartal. Det er mindre enn halvparten av veksten i årets første kvartal som lå på 5,1 prosent. Gjennomsnittlig vekst i personlig forbruk på kvartalsbasis de siste ti årene, ligger til sammenlikning på 3,8 prosent.

Veksten i amerikansk økonomi som helhet forventes å ligge på 3,5 prosent for året, opp fra forrige måneds 3,4 prosents estimat, skriver nyhetsbyrået. Den økonomiske veksten i fjor var også på 3,5 prosent.

Over tre prosent igjen
Konsumentprisene er ventet å øke med 3 prosent i år, det samme estimatet fra forrige måneds undersøkelse. Det vil i så fall gjøre 2006 til det tredje året på rad at konsumentprisene stiger med 3 prosent eller mer.

Veksten i konsumprisene vil gi den amerikanske sentralbanken økte intensiver til å fortsette å øke styringsrenten. Neste rentemøte vil bli avholdt den 8. august.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere