RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøper ABB for videresalg

(Foto: Statoil)
Sist oppdatert:
Investorgruppen som overtar ABBs olje- og gassvirksomhet, kommer trolig til å selge seg ut igjen om få år. Det bekymrer ikke ABB-direktør Rasmus Sunde.

Investeringsselskapet Candover, som leder investorgruppen som kjøper olje- og gassvirksomheten i ABB, spesialiserer seg på kjøp og salg av virksomheter over hele verden. Siden 1980 har Candover kjøpt og solgt selskaper for til sammen 170 milliarder kroner.

Røkke-oppskrift
Forretningsideen er ikke ulik den resepten Kjell Inge Røkke og Aker RGI bruker: De kjøper selskaper på billigsalg, videreutvikler dem, og selger dem videre.

Rasmus Sunde, som beholder jobben som sjef for virksomheten som i dag sorterer under ABB Offshore Systems også etter salget, er ikke urolig over tanken på videresalg.

- På et eller annet tidspunkt ligger det i deres natur at de går ut, men det er jeg ikke noe bekymret for, sier han til TV 2 Nettavisen.

- En kjemperessurs
Sunde sier han ser på de nye eierne som en kjemperessurs.

- De lever av å kombinere den kompetansen de har om finans med vår industrielle erfaring. Jeg er veldig komfortabel med at noen av verdens aller fremste selskaper i egenkapitalmarkedet engasjerer seg i oss, framholder han.

Ifølge ABB-direktøren har kjøperne ikke signalisert noen form for nedtrapping av virksomheten i Norge.

- I de diskusjonene vi har hatt, har vi understreket at vår strategi er å jobbe for å være nummer én på norsk sokkel, og samtidig internasjonalisere de deler av den norske virksomheten som har et internasjonalt potensial. Den strategien ligger fast, sier Sunde.

Utelukker ikke nedskjæringer
Det er en utbredt oppfatning i oljemiljøet at det er for stor kapasitet i deler av den oljerettede leverandørindustrien, særlig på verftssiden. ABB Offshore Systems driver et av de største offshore-verftene i Norge, med til sammen 1400 ansatte.

Sunde påpeker at det ikke vil bli gjort nedskjæringer som en direkte følge av salget, men utelukker ikke at det kan skje en nedbygging på litt sikt.

- Vi vurderer kontinuerlig hva vi må gjøre for å bedre vår konkurransekraft, men det er ting vi ville gjort uansett, sier ABB-sjefen, som forsikrer at det ikke foreligger noen konkrete planer om nedskjæringer.

- Vi har etablert en strategi, og den følger vi. For eksempel verftet i Haugesund er en veldig viktig bit for oss for å kunne støtte vedlikeholdsmarkedet i Nordsjøen, fastholder Sunde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere