RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjøpte aksjer fra Monaco-konto

Foto: Kuert Andrè Høyessen / SCANPIX
Sist oppdatert:
Heleritiltalte Hallvard Flatland lot sitt stråselskap Benjamin Overseas kjøpe aksjer for halvannen million kroner i Merkantildata.

Aksjene ble solgt relativt kort tid etterpå, men pengene ble ikke ført tilbake til selskapets konto i Monaco. I stedet ble pengene reinvestert i aksjer i Sten Ture Jensens mediekonsern Media Holding, forklarte spesialetterforsker i Økokrim, Elisabeth Fimland, i Oslo tingrett onsdag.

Vitnet, som er utdannet statsautorisert revisor, redegjorde i to timer for transaksjonene på kontoen Flatland opprettet i Monaco da han overtok stråselskapet Benjamin Overseas Inc. på de britiske Jomfruøyene høsten 1996, skriver NTB.

Det var til denne kontoen Bergen-byggmesteren og hesteeieren, Øyvin Nydal, overførte totalt 520.000 dollar rundt årsskiftet 1996-97. Nydal skal tidligere ha opplyst at han trodde kontoen tilhørte Atle Hamre.

Mesteparten av pengene, 300.000 dollar, har kontoens eier Hallvard Flatland " lånt" og satt i omløp, uten å informere innskyteren, opplyste Flatland i sin forklaring.

- Nydal lånte penger av meg, og jeg lånte penger av Nydal, sa Flatland.

Økokrim mener imidlertid Flatland stilte Monaco-kontoen til disposisjon for å hvitvaske penger som Atle Hamre presset ut av Sandefjord-rederen Thor Christensen.

Elisabeth Fimlands redegjørelse illustrerte Økokrims krevende oppgave med Flatlands Monaco-konto. Kontoen besto av tre underkonti i tillegg til hovedkontoen. For å få overblikk over bevegelsene på kontoen, som ble brukt til handel med hest og verdipapirer, har Økokrim også måttet granske underkontiene.

- Det er svært vanskelig å koble pengestrømmer og hestekjøp. Hesten transporteres ofte til Norge lenge etter eierskiftet. Tolldeklarasjonene sier lite om hvilke beløp som er betalt for hestene, og bankdokumentene gir sjelden opplysninger om hestens navn, fortalte Fimland, ifølge NTB.

Med henvisning til Atle Hamres utpressingssak viste hun til at transaksjonene gjerne foregår på flere konti. Ifølge Fimland tok Hamre også i bruk kontoen til sin stallmester og til en av stalljentene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere