RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klarer ikke snakke oljeprisen ned

Sist oppdatert:
Saudi-Arabia vil gå inn for økt produksjon på et OPEC-møte onsdag. Men til liten nytte: Oljeprisen stiger videre.

Saudi-Arabias mektige oljeminister Ali al-Naimi sier OPEC bør øke sitt produksjontak fra 27 til 27,5 millioner fat pr. dag på morgendagens OPEC-møte, ifølge Reuters.

Men markedet blåser av dette. Den amerikanske referanseoljen WTI steg 52 cent til 54,95 dollar på råvarebørsen i New York mandag.

I elektronisk handel har prisen krabbet enda litt høyere tirsdag morgen, til rundt 55 dollar. Prisen er nå bare 1 prosent under tidenes høyeste notering fra oktober i fjor.

Det er oppsiktsvekkende at signalet fra Saudi-Arabia ikke gir effekt på markedet.

- I en annen tid ville Saudis kommentar ha sendt markedet ned med 5 dollar, sier Tony Nunan ved Mitsubishi Corp. i Tokyo til Reuters.

På kort sikt er det en kuldeperiode i USA som anføres som bakgrunn for oppgangen, men på lengre sikt er det den kraftige veksten i forbruket, ikke minst i Kina, som presser oljeprisen oppover.

Det internasjonale energibyrået IEA økt sist uke sitt anslag på etterspørselen i 2005 med 290.000 fat til 84,3 millioner fat pr. dag. Da ser byrået for seg en vekst fra i fjor på 1,81 millioner fat.

Libya har allerede gått ut mot forslaget til Saudi-Arabia. Også Qatar, Venezuela, Algeria og Indonesia har sagt de ønsker å holde produksjonen uendret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere