RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knall og fall på dårlige ledighetstall

Sist oppdatert:
Elendige ledighetstall fra USA sørget for at børsene verden rundt fikk juling så det holdt fredag. Oslo Børs var intet unntak.

Hovedindeksen på Oslo Børs startet dagen i rødt, og lå med en nedgang på mellom 0,5 til 0,7 prosent fra åpning fram til klokken 14.30 fredag.

Elendige arbeidsmarkedstall fra USA sørget imidlertid for en kraftig kalddusj før helgen. I løpet av kort tid falt hovedindeksen med godt og vel 1 prosent. Til slutt endte Oslo Børs med et fall på 2,2 prosent. Hovedindeksen endte på 196,48 poeng.

Arbeidsmarkedsrapporten viste en stabil ledighet, men antall nye jobber skuffet stort. Mens analytikerne hadde sett for seg en sysselsetting rundt 240.000 i juli, endte tallet på kun 32.000 i stedet.

Det dårlige syssselsettingstallet skaper tvil om den amerikanske økonomien virkelig har kommet seg helt opp av gropa. Det knyttes nå økt spenning til om den amerikanske sentralbanken tør å sette renta ytterligere opp i høst.

Oslo Børs var ikke alene om å falle fredag ettermiddag. De største europeiske børsene falt alle mellom 1,0 til 2,5 prosent. Også i USA åpner børsene med nedtur fredag. Den industritunge Dow Jones-indeksen åpnet med et fall på 0,7 prosent, mens Nasdaq faller enda kraftigere med 1,2 prosent.

I tillegg til børsfall, sørget arbeidsmarkedstallene for at dollaren falt kraftig. Klokken 16 blir en dollar omsatt for 6,81 kroner, etter å ha ligget rundt 6,92 kroner tidligere på dagen.

De aller fleste tunge aksjene på Oslo Børs trekker ned fredag.

Statoil og Hydro er ned 2,6 og 2,18 prosent. Også DnB NOR, Telenor, Tandberg, Frontline og Yara faller med over 1,4 prosent.

Office Line er den store taperen fredag. Selskapet ble straffet med et aksjefall på over 11 prosent etter at de la frem dårlige tall før åpning i dag.

Få tunge aksjer steg på børsen fredag. SAS endte opp etter at Handelsbanken kom med en kjøpsanbefaling av aksjen fredag formiddag. Konkurrenten Norwegian steg også.

Rederiet Camillo Eitzen & Co. var blant børsens mest omsatte fredag morgen, og aksjen steg med 1,3 prosent etter at John Fredriksen solgte sin beholdning i selskapet.

Følg utviklingen på børsen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere