RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knalloverskudd for sparebankene

Folks låneiver og oppturen på børsene gjorde at overskuddet for landets sparebanker økte kraftig i fjor.

Overskuddet endte på 5,8 milliarder kroner etter at skatten var betalt. Det er en framgang på hele 2 milliarder kroner fra 2002. Mesteparten av framgangen skyldes økte inntekter på verdipapirer, opplyser Sparebankforeningen i en pressemelding onsdag.

«Kursgevinster på aksjer var betydelige,», slår foreningen fast.

Den høye utlånsveksten gjør at forvaltningskapitalen i sparebankene økte fra 2002 til 2003, men rentegevinsten økte med bare 200 millioner kroner til 16,8 milliarder. Grunnen er at forskjellen mellom utlåns- og innskuddsrenter har skrumpet inn. Samtidig er det blitt vanskeligere å tjene penger på grunn av den lave renta.

«Det lave rentenivået gjør det vanskelig å opprettholde marginen på brukskonti, samtidig som direkteavkastningen på egenkapitalen reduseres. Dette synes å ha blitt kompensert en god del gjennom økt prising av næringslivslån med høy risiko,» heter det i pressemeldingen fra Sparebankforeningen.

Norges 128 sparebanker tapte til sammen 2,6 milliarder kroner på utlån i 2003, det samme som året før. Sparebankene hadde ved utgangen av 2003 en forvaltningskapital på drøyt 740 milliarder kroner, og en egenkapital på om lag 53 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere