RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knusende fra børsens "politi-sjef"

Sist oppdatert:
Vitnemålet fra sjefen for markedsovervåkning ved Oslo Børs, Sverre Lilleng, økte temperaturen i megler-rettssaken.

Lilleng, som tidligere var førstestatsadvokat i Økokrim, fortalte Oslo tingrett hvordan Oslo Børs avdekket og fulgte opp saken som resulterte i at den tidligere DnB Markeds-megleren, Jan Thomassen, ble trukket for retten.

54-åringen er tiltalt for medvirkning til brudd på meldeplikten, innsidehandel, samt brudd på god meglerskikk.

«All or nothing»

Lilleng støttet Økokrims syn på den famøse kjøpsorderen på 800.000 Tomra-aksjer fra fire primærinnsidere i panteselskapet. Lilleng oppfattet at merkelappen «all or nothing» var klistret på ordren i ettertid.

- Vi har ikke vært borti noe som likner denne saken i det hele tatt. Vi jobbet med den i flere dager og vi likte den ikke. Da vi hørte lydbåndene fra meglerbordet reagerte flere på avdelingen min spontant: ”Han lurte oss!”, forklarte Lilleng, og siktet til meglerens tidligere redegjørelser for børsen, både skriftlig og muntlig.

Sjef for markedsovervåkning ved Oslo Børs, Sverre Lilleng, 123x85
Sjef for markedsovervåkning ved Oslo Børs, Sverre Lilleng, 123x85

- Dette er en ordre som ikke bærer preg av å være en «all or nothing»-ordre. Tvert imot er det kunden som bærer all risiko. Her får man daglig rapportering og tilbakemeldinger. DnB Markeds ville aldri avslørt sin markedsstrategi dersom banken selv satt med kurs-risikoen, hevdet Lilleng.

Forsvareren raste

Forsvarere til eks-megleren, advokat Arne Os, raste flere ganger mot vitnet. Os mente Lilleng kom med ”fargelagte vurderinger” som i ettertid skulle understøtte handlemåten til Oslo Børs.

- Det strider mot min rettsfølelse at vitnet skal vurdere innholdet i telefonsamtaler mellom to personer når han er så giret mot et spesielt resultat - og hans vurderinger er så fargelagt av hans syn! tordnet advokat Os.

- Min klient skal dømmes uten hensyn til dommen mot primærinnsideren i Tomra, Helge Nerland, og vedtak fra Oslo Børs, som gjelder påstått brudd på bankens egenrapportering, hvilket er helt andre forhold, sier advokaten til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere