RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knusende nederlag for olje-Norge

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Finansminister Per-Kristian Foss tror ikke på oljeindustriens påstander om at aktiviteten på norsk sokkel vil øke dersom oljeskatten kuttes dramatisk. I stedet foreslår han kosmetiske endringer i skattesystemet.

Lobbyistene i oljeindustrien har ikke fått gjennomslag for noen av hovedkravene som ble fremmet da olje-Norge startet kampanjen for lavere skatt i fjor høst. Finansminister Per-Kristian Foss tror rett og slett ikke på oljeindustriens påstander om at aktivitetsnivået vil øke dersom oljeskatten kuttes med ti milliarder kroner i året.

«I den forbindelse pekes det på at oljeindustriens forslag etter departementets syn ikke vil ha vesentlig effekt på leting eller utbygging av lønnsomme ressurser,» skriver Finansdepartementet i en pressemelding tirsdag.

Departementet frykter sågar at skatteforslagene fra oljeindustrien ville føre til at felter som ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomme, likevel blir bygget ut.

- Lettere for de små

I revidert budsjett foreslår Foss i stedet tiltak som han mener vil tiltrekke seg nye aktører:

¿ staten vil utbetale skatteverdien av leteunderskudd i forbindelse med ligningen

¿ staten vil utbetale verdien etter skatt av underskudd ved opphør av virksomheten

¿ forenkling av skattemessige vilkår ved overdragelser av lisenser

¿ friinntekten forseres til 7,5 prosent over 4 år

¿ endringer i avskrivningsreglene for investeringer i felt med kortere levetid enn seks år

¿ det legges til rette for større fleksibilitet i avtaler mellom oljeselskap og leverandørindustrien (incentivkontrakter) ved at særkrav til deltakerbegrepet i petroleumsskatteloven tas bort.

- Forslagene vil gi større sikkerhet for nye aktører, bedre lønnsomheten av investeringer blant annet i haleproduksjon og økt utvinning, og forenkle omsetningen av andeler på sokkelen, sier finansministeren.

NHO håper på Ap

FrP er det eneste partiet som foreløpig har sagt at de vil kjempe side om side med oljeindustrien når spørsmålet om lavere oljeskatt skal behandles i Stortinget. Arbeiderpartiet er fortsatt i tenkeboksen. NHO-direktør og tidligere Ap-statsråd Siri Bjerke er blant dem som håper opposisjonen i Stortinget går mot regjeringens forslag.

- Forslagene til Regjeringen er på langt nær tilstrekkelige, selv om de er et lite skritt i riktig retning. Det må langt kratigere forslag til, blant annet når det gjelder skatteinsentiver, for å snu utviklingen og sikre ny letevirksomhet og arbeidsplasser. Vi forventer at Stortinget gjør noe med dette under sin behandling av revidert, sier Siri Bjerke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere