RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økokrim jakter på storfiskene

Sist oppdatert:
Økokrim har halvert antall saker som etterforskes. - Vi vil konsentrere oss om de alvorlige og komplekse sakene, sier Økokrim-sjefen.

Helt siden Einar Høgetveit tok over ledelsen av Økokrim i 2000 har han jobbet for å redusere antall saker etaten etterforsker. Nå tyder mye på at Høgetveit har lykkes. I 2001 startet Økokrim etterforskning i 106 forskjellige saker. Så langt i år har etaten kun innledet etterforskning i 10 saker. Det er rundt halvparten så mange etterforskninger som ble startet i første halvår i fjor. Totalt tok Økokrim inn 41 nye saker i 2004. I år ligger det an til å bli halvparten.

De store fiskene
Økokrim-sjef Einar Høgetveit ønsker ikke å bruke betegnelsen «storfisker» på dem han og resten av staben etterforsker, men det er tydelig at Økokrim satser på de aller største sakene.

- Vi ønsker å konsentrere oss om de store, alvorlige og komplekse sakene, sier Høgetveit til TV 2 Nettavisen.

Han påpeker at færre saker ikke nødvendigvis betyr færre dommer.

- Vi teller antall sakskomplekser vi etterforsker. Det betyr for eksempel at T5PC telles én gang og at Finance Credit telles én gang. I disse sakene er det mange involverte, og hvis du ser på statistikken for antall dommer er det ingen nedgang der, sier Høgetveit.

Økokrim har i første halvår tiltalt 16 personer. I hele 2004 ble til sammen 24 personer tiltalt.

Rent bord
Når det gjelder saker i retten kan Økokrim presentere bedre tall enn på lenge. I første halvår har Økokrim ikke tapt en eneste sak i retten. Etaten har vunnet frem i 31 saker mot personer og i en sak mot et foretak. Dermed ligger etaten an til å slå resultatet fra 2004 da Økokrim vant frem i 42 saker mot personer og fire saker mot foretak.

Økokrim har tradisjonelt hatt en meget høy oppklaringsprosent, og noterer rekordsterke tall for første halvår. Hele 93 prosent av straffesakene Økokrim har hatt under etterforskning regnes som oppklart. Det er én prosent sterkere enn i fjor.

Flytting av oppgaver
Fra første januar i år ble saker angående datakrim flyttet fra Økokrim og over til Nye Kripos. Flyttingen av dette ansvaret er en av årsakene til at Økokrim nå kan konsentrere seg om færre saker.

Så langt i år har Økokrim startet etterforskning i to saker om verdipapirhandel, en om konkurranse, to om økonomisk utroskap, en om heleri eller hvitvasking, en for forurensing og en for annen økonomisk kriminalitet. Det er så langt ikke startet etterforskning i noen bedragerisak.

Fornøyd med nivået
Økokrim-sjefen er fornøyd med hvor mange saker Økokrim jobber med for tiden, og mener antallet saker nå har kommet ned på et passende nivå. Han har med andre ord ingen planer om å halvere antall saker også til neste år.

- Jeg tror vi nå er kommet ned på et tall som vi kanskje kan holde oss på. Hvor mange saker vi jobber med går litt i bølger, og vi er ikke helt herre over nå vi blir ferdige med dem. I år har vi for eksempel tre saker som har falt bort i rettsapparatet på grunn av sykdom, sier Høgetveit.

Klager ikke
I dag er det 119 faste ansatte i Økokrim, og sjefen virker relativt fornøyd med sine ressurser.

- Det er all grunn til å tro at mørketallene på våre områder er ganske formidable, men det har aldri vært noen ambisjon for politiet å oppdage alt. Jeg er ikke sikker på at Økokrim skal bli så veldig mye større enn det vi er i dag, sier Høgetveit.

Han tror de lokale økoteamene som bygges opp rundt i politidistriktene etter hvert vil håndteres mange saker knyttet til økonomisk kriminalitet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere