RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommuneansatte er lønnstaperne

(Scnanpix)
Sist oppdatert:
Når lønnsforhandlingene starter torsdag, går de kommuneansatte inn i oppgjøret som de desiderte taperne de siste ti årene. LO-lederen er derimot en vinner.

De kommuneansatte har hatt en lønnsøkning på 47,7 prosent de siste ti årene, mens den generelle lønnsveksten for alle grupper i samme periode er på 53,4 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

For arbeidere i NHO-området har lønnen økt med 50 prosent i samme periode, mens de statsansatte har sett lønnen økt med 50,6 prosent. Ett unntak er lønnsnivået i skoleverket, som via særløsninger har fått en lønnsvekst som ligger høyere enn både statsansatte og kommunalt ansatte generelt. Lønningene i skoleverket har økt med 60,2 prosent.

Dette blekner likevel i sammenligning med toppene i norsk samfunnsliv. Og bruken av ordet samfunnsliv er bevisst - for det er ikke bare næringslivslederne som har deltatt i en jubelerende lønnsfest. Også politikere og fagforeningsfolk har fått en stadig større lønnssjekk fra sin arbeidgiver.

Stortingsrepresentantene og statsrådene har hatt en lønnsøkning på henholdsvis 84,6 og 89,7 prosent, mens ulike statsministere har sett lønnsposen øke med 116,1 prosent. Statsministeren tjener nå 975.000 kroner i året.

LO-leder Gerd Liv Valla tjener 167,6 prosent mer enn det hennes forgjenger Yngve Hågensen gjorde for ti år siden. Valla har en årslønn på 800.000 kroner.Til sammenligning har faktisk NHO-sjefens lønn kun økt med 56,7 prosent i samme periode. Finn Bergesen tjener likevel bedre enn Valla, med en årslønn på drøye to millioner kroner.

De desiderte lønnsvinnerne blant samfunnstoppene er likevel Statoil og Telenor-sjefene. Statoilsjef Helge Lund og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas tjener henholdsvis 214 og 276 prosent mer enn deres forgjengere gjorde for ti år siden. Helge Lund er med sine fire millioner i årslønn den nest best betalte topplederen blant samfunnstoppene i Norge, kun slått av Hydrosjef Eivind Reiten som tjener 5,1 millioner kroner i året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere