RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommunene bommer i budsjettene

Sist oppdatert:
Norske kommuner budsjetterer stadig for lavt, ifølge en rapport fra rådgivningsselskapet Ernst & Young. Selskapet hevder kommunene vet for lite om hva tjenestene faktisk koster.

Undersøkelsen omfatter budsjettene i tolv kommuner fra 1991 til 2002. Særlig i siste del av perioden forverret kommuneøkonomien seg kraftig, og i denne perioden er utgiftene gjennomsnittlig undervurdert med 5,9 prosent i neste års budsjett, skriver Aftenposten.

I fireårsbudsjettene, som kommunene også er pålagt å lage, er det store utslag. Driftsutgiftene er undervurdert med 18 prosent og investeringsutgiftene med 57 prosent. Inntektene er riktignok også undervurdert, men mindre enn utgiftene.

- Denne underbudsjetteringen fører til at kommunene får et stort udekket ressursbehov. Dermed blir situasjonen stadig forverret på viktige områder som omsorg, skole og barnehager, sier prosjektleder Tor Erik Lillebø i Ernst & Young til Aftenposten.

Kommunenes Sentralforbund (KS) mener det ikke er noe stort sprik mellom budsjett og regnskap i kommunene.

- Selv om det nå er godt over 100 kommuner på Kommunaldepartementets liste for tilsyn, så har vi ingen eksplosiv økning. Men økningen er bekymringsfull. Det er uttrykk for en generelt stram kommuneøkonomi, sier utredningsdirektør Kjell-Torgeir Skjetne i KS.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere