RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Konkurransetilsynet saksøker fire selskap

Konkurransetilsynet saksøker de fire største transportselskapene i Norge og krever 10 millioner kroner. Tilsynet mener de har drevet ulovlig samarbeid om gebyr på paller.

Linjegods, Nor-Cargo, Tollpost Globe og Danzas ASG Eurocargo ble ilagt et forelegg fra Konkurransetilsynet, som de nektet å vedta. Dermed havner saken i rettsapparatet, opplyser juridisk direktør Mads Magnussen i tilsynet.

De 10 millioner kronene tilsvarer den fortjenesten Konkurransetilsynet mener selskapene har hatt på grunn av prissamarbeid.

Tollpost Globe kreves for 3,9 millioner kroner, mens kravet mot Linjegods er på 3,2 millioner kroner. Nor-Cargo får et krav på 2,1 millioner kroner, mens Danzas kreves for 0,8 millioner kroner. Samtidlige selskap avviser tilsynets påstander om prissamarbeid.

Økte varepriser
De fire selskapene innførte samtidig fra 1. januar 2000 et gebyr for transport av pallene som brukes til varer og annet gods i Norge. Det transporteres årlig mange millioner paller i Norge. Det angivelige prissamarbeidet har ifølge Konkurransetilsynet ført til økte transportkostnader som gjør at prisen blir høyere for produkter som er transportert på paller.

Konkurransetilsynet gjorde allerede i desember 2001 razziaen mot selskapene og mente at de fant bevis for at selskapene hadde samordnet innføringen og størrelsen på gebyret.

Oslo tingrett vil nå behandle saken, og Regjeringsadvokaten vil føre saken for tilsynet.

– Ikke ulovlig
Linjegods reagerer på søksmålet og mener at de har dokumentert at det ikke har foregått noe ulovlig. De sier at gebyret som ble innført på pallene, var ment til å dekke kostnadene med returordning som skulle sikre miljøvennlig gjenbruk av pallene.

De hevder også at i forhold til transportprisen totalt. utgjør pallegebyret en forsvinnende liten del av fraktprisen.

Også Tollpost Globe avviser prissamarbeid og sier at de oppfattet forelegget fra tilsynet som så urimelig at de valgte å la saken gå til retten.

- Vi mener vi har en sterk sak, sier administrerende direktør Robin Olsen i Tollpost Globe til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere